Foto: stock.xchng
Kultūras ministrija noliedz Dailes teātra direktora Aivara Līņa un Nacionālā teātra direktora Ojāra Rubeņa 2000 latu vērtā savstarpējo konsultāciju līguma saskaņošanu.

"Šādu līgumu slēgšana likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" paredzētajā kārtībā ar Kultūras ministriju nav tikusi saskaņota," pirmdien apgalvoja KM sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vizule.

Savukārt TV3 raidījums "Nekā personīga" svētdien apgalvoja, ka par Nacionālā un Dailes teātra direktoru Rubeņa un Līņa savstarpējo konsultēšanos 2000 latu apmērā Kultūras ministrija bijusi informēta. Vairāki neoficiāli informācijas avoti raidījumam "Nekā personīga" esot apstiprinājuši, ka par Rubeņa un Līņa līgumu bijusi informēta arī KM. Abu direktoru konsultācijas ļāvušas ietaupīt budžeta naudu, jo direktoru starpā bijusi vienošanās aktieriem vienā teātrī nemaksāt vairāk kā otrā.

Kā norāda raidījums, abu direktoru starpā noslēgtais līgums, ko Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) atzīst par noziedzīgu, tapis šā gada vasarā, kad teātra darbiniekiem, arī direktoriem, tika samazināts atalgojums. Tāpēc 2000 lati par konsultācijām katram deva iespēju kompensēt zaudēto.

Aivars Līnis esot atzinis, ka nākamajā dienā pēc KNAB kratīšanas abi ar Ojāru Rubeni esot parakstījuši dokumentu, kas atceļ savstarpēji noslēgto līgumu viens otram par konsultācijām maksāt 2000 latus. Esot skaidrs, ka sabiedrība to nesapratīs, kaut arī viens otru konsultēdami esot daudz strādājuši un citi eksperti prasītu dārgāk, tomēr nolemts naudu atlikt atpakaļ teātru kasēs.

Arī Rubenis apstiprinājis, ka jau atdevis naudu atpakaļ. Drīz pēc tam viņš paņēmis bezalgas atvaļinājumu un izbraucis uz ārzemēm. No likumsargu viedokļa raugoties, tas gan nepadara noziegumu par nebijušu, bet var būt vainu mīkstinošs apstāklis tiesā.

Par citām nelikumībām, ko KNAB konstatējis, direktors Līnis atzīst, ka bijušas nepilnības grāmatvedības dokumentos. Piemēram, daži darbinieki teātrim paredzēto degvielu lējuši savās automašīnās, bet tās izmantotas darba vajadzībām.

KM izveidotā dienesta pārbaudes komisija, kas kopš 26.oktobra veica pārbaudi Latvijas Nacionālajā un Dailes teātrī saistībā ar sākto kriminālprocesu pret abu teātru vadītājiem, ir pārbaudi pabeigusi, informēja KM sabiedrisko attiecību speciāliste Vizule.

Ziņojums par pārbaudes rezultātiem ir nosūtīts procesa virzītājam - Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB).

"Detalizēta informācija par pārbaudes rezultātiem šobrīd bez izmeklētāja vai prokurora atļaujas nav izpaužama," apgalvoja KM pārstāve Vizule.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!