Foto: LETA

Pārmetumi, kas publiskajā telpā izskanējuši saistībā ar kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes komandējuma organizēšanu uz Austrāliju neiztur kritiku, uzskata Kultūras ministrija (KM).

Kā portālam "Delfi" atzina Jaunzemes-Grendes preses pārstāve Ieva Līne, komandējums tika plānots atbilstoši valdības un ministrijas prioritātēm un pēc Austrālijas latviešu diasporas uzaicinājuma uz diviem pēc kārtas notiekošiem pasākumiem - Austrālijas latviešu 54.Kultūras dienām, kas norisinājās no 26. līdz 31.decembrim, un 3x3 saietu, kas risinājās no 2. līdz 8.janvārim Adelaidē. Ministre uz Austrāliju devās 23.decembrī, bet atgriezās 5.janvārī.

"Ņemot vērā to, ka ceļš uz Austrāliju un atpakaļ vien aizņem aptuveni četras dienas, plānot īsāku komandējumu ir neefektīvi un nelietderīgi. Austrālijas Kultūras dienas reizi divos gados vienmēr notiek laikā starp Ziemassvētkiem un Jauno gadu, kad Austrālijā ir vasaras vidus, tieši tāpat kā lielie Dziesmu un deju svētki arī Latvijā notiek vasaras vidū," norāda KM pārstāve.

Attiecībā uz ministres dzīvesbiedra Anta Grendes lomu vizītes laikā, KM "vēlas norādīt un apliecināt, ka viņš uz Austrāliju devās kā privātpersona, līdz ar to ministrija nekādus izdevumus par šo personu nesedza".

Tāpat KM norāda, ka viesnīcu izvēle ministres komandējuma plānošanā notiek saskaņā ar darba plānu, un ministrija ir pilnībā ievērojusi viesnīcas maksas normu, nepārsniedzot "atļautos griestus". Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem par kārtību, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi, vidējā cena par uzturēšanos viesnīcā bijusi 113 lati, kas ir ievērojami mazāka par noteikumos atļauto maksimumu - 300 Austrālijas dolāriem jeb 170 latiem par diennakti.

Tā kā Austrālijā (un tā ir arī ASV) ir tāda viesnīcu politika, ka tiek maksāts par numuriņu, nevis cilvēku skaitu, nav nekāda pamata izskanējušajam, ka ministres vīrs varētu būt viesnīcā uzturējies par valsts līdzekļiem. Organizatoru piedāvātajās viesnīcās vienvietīgu numuru vispār nav. Tas nozīmē, ka cena nemainās no tā, vai numuriņu rezervē vienai vai divām personām, norāda KM.

Tāpat kritiku neiztur arī pārmetumi par aviobiļešu izmaksām. Lidmašīnas biļetes Rīga-Frankfurte-Sidneja-Adelaide-Dubaija-Minhene-Rīga izmaksāja 2205 latus, kas bija iespējami zemākā cena rezervētam lidojumam pirmssvētku laikā.

KM lidojumam izvēlētie datumi bija tābrīža iespējami izdevīgākais piedāvājums (cena ar nelielu laika nobīdi bija augstāka). Ziemassvētku un Jaungada laikā biļešu cenas tradicionāli ir augstākas nekā ikdienā. Ministre nedevās komandējumā brīvi izvēlētā laikā, bet gan uz konkrētiem, jau minētiem pasākumiem, kuru norises laiks nav pārceļams ministres ērtību dēļ.

 KM arī "kategoriski noraida pārmetumus par ministres dzīvesbiedra dalību komandējumā, jo tas nav pretrunā ar pieņemtajām normām un etiķeti. Ģimenes locekļu došanās komandējumā par privātajiem līdzekļiem ir starptautiski pieņemta prakse un ir tikusi un tiek praktizēta arī Latvijā. Tā kā ministres vizītes mērķis bija tikšanās ar tautiešiem ārzemēs, dzīvesbiedra kā pavadošas personas dalība vizītē atbilst protokolam un etiķetei, kā arī nodrošina nepieciešamo praktisko atbalstu".

Tāpat KM atgādina, ka, pildot valdības uzdoto un veicinot Dziesmu un deju svētku procesu un latviešu integrāciju, ministre savas darbības laikā ir bijusi vizītēs reģionos, tostarp visvairāk tieši Latgalē, kur notiek aktīva darbība par reģiona identitātes saglabāšanu - Balvos, Daugavpilī, Preiļos, Rēzeknē un citās Latgales pilsētās un pašvaldībās.

Jau vēstīts, ka Jaunzemes-Grendes komandējums uz Austrāliju izraisījis plašu rezonansi, kā arī aizdomas par valsts līdzekļu, iespējams, nesaimniecisku izlietojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!