Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) gada pirmajā pusgadā uzsācis 18 kriminālprocesus, kas ir par 10 vairāk nekā 2013.gada otrajā pusgadā, liecina biroja sagatavotais ziņojums premjerei Laimdotai Straujumai (V).

Ziņojumā teikts, ka no šiem 18 kriminālprocesiem deviņi uzsākti pēc Operatīvo izstrāžu nodaļas sniegtās informācijas, kas ir par septiņiem vairāk nekā 2013.gada otrajā pusgadā.

Papildus pārskata periodā Izmeklēšanas nodaļā un Operatīvo izstrāžu nodaļā uzsāktas 134 resoriskās pārbaudes, kas arī ir vairāk nekā iepriekš, pabeigtas 95 resoriskās pārbaudes, kopumā sagatavoti 32 lēmumi par atteikšanos uzsākt kriminālprocesu.

Attiecībā uz politisko partiju finanšu līdzekļu kontroli KNAB ir pabeidzis politisko partiju iesniegto 2013.gada pašvaldību vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju pārbaudes. Secināts, ka kopumā partijām pirms pašvaldību vēlēšanām saziedoti 2,2 miljoni eiro, savukārt konstatētais neatļauto ziedojumu apmērs ir 29 891 eiro. Izvērtējot partiju un to apvienību iesniegtās deklarācijas, piecām organizācijām uzlikts administratīvais sods par neatļautu ziedojumu pieņemšanu.

Līdztekus tam KNAB uzsācis un līdz šā gada beigām plāno pabeigt 14 politisko organizāciju, kas piedalījās 2014.gada Eiropas Parlamenta vēlēšanās, ieņēmumu un izdevumu deklarāciju pārbaudi.

Gada sākumā KNAB strādāja 132 darbinieki, savukārt jūnija beigās - 135 darbinieki. Kopumā iestādē 2014.gada pirmajā pusgadā bija 150 amata vietas. Pirmajā pusgadā amatā iecelti septiņi jauni darbinieki, bet no amata atbrīvoti pieci darbinieki.

KNAB norāda, ka ar šo ziņojumi izpildījis Straujumas rezolūciju, kurā lūgts atbilstoši biroja likumam sniegt ziņas par iestādes darba rezultātiem un personāla politikas jautājumiem.

Par valsts amatpersonām noteikto ierobežojumu neievērošanu, kas noteikti likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā", pārskata periodā pieņemti 100 lēmumi administratīvo pārkāpumu lietās, kas ir gandrīz uz pusi vairāk nekā 2013.gada pirmajā pusgadā. Pie administratīvās atbildības saukta 61 valsts amatpersona, pērn kopumā šis skaitlis bija 77. Šogad amatpersonām piemēroti naudas sodi 5755 eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!