Foto: LETA

Saeimas deputāts un veselības ministrs Guntis Belēvičs (Zaļo un zemnieku savienība) izskatījis sūdzību par Zāļu valsts aģentūru (ZVA) no dēlam daļēji piederošas firmas, kas ir analoģiska tai, kādu pats pirms kļūšanas par ministru bija iesniedzis Veselības ministrijā (VM), informēja KNAB pārstāve Laura Dūša.

KNAB norāda, ka, veicot pārbaudi par Belēviča darbības atbilstību likumam "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā", konstatēts, ka Belēvičs izskatīja uzņēmuma "Saules aptieka", kurā Belēviča radinieki ieņem valdes locekļu amatus, un "Baltacon", kuras valdes priekšsēdētājs un dalībnieks ar 50% kapitāldaļu ir Belēviča dēls, 2014. gada 30. decembra sūdzību par ZVA amatpersonas rīcību, kura pēc sava satura faktiski bija analoģiska tai sūdzībai, kuru Belēvičs bija iesniedzis VM un kuru ministrija nebija apmierinājusi.

KNAB informē, ka Belēvičs kā "Saules aptieka" valdes loceklis 2014. gada 3. septembrī vērsās VM ar lūgumu izvērtēt ZVA amatpersonu rīcību, izpaužot ziņas, kas satur šā komersanta komercnoslēpumu.

Belēvičs veselības ministra amatā stājās pēc Laimdotas Straujumas ("Vienotība") valdības apstiprināšanas - 2014. gada 5. novembrī.

Savukārt VM jau 2014. gada 2. oktobrī noraidīja Belēviča sūdzībā paustos pārmetumus, atzīstot tos par nepamatotiem.

Būdams ministrs un izskatot minēto sūdzību, Belēvičs izdeva rīkojumu par dienesta pārbaudes veikšanu par ZVA darbību informācijas izsniegšanā komersantiem, tādējādi veicot ar amata pienākumu pildīšanu saistītas darbības interešu konflikta situācijā, norāda KNAB.

Saskaņā ar likumu valsts amatpersonai ir aizliegts, pildot savus pienākumus, sagatavot vai izdot administratīvos aktus, veikt uzraudzības, kontroles, izziņas vai sodīšanas funkcijas, slēgt līgumus vai veikt citas darbības, kurās šī amatpersona, tās radinieki vai darījumu partneri ir personiski vai mantiski ieinteresēti.

Aģentūra BNS vēstīja, ka Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien neatbalstīja KNAB lūgumu izdot Belēviču administratīvajai sodīšanai. KNAB priekšnieka vietniece Ilze Jurča bija šokēta par šādu komisijas lēmumu.

Vienlaikus Belēvičs paziņoja, ka ir vērsies Valsts policijā, Ģenerālprokuratūrā, kā arī Drošības policijā pret KNAB atsevišķiem darbiniekiem.

KNAB rīcībā nav informācijas, pret kurām tieši biroja amatpersonām plāno vērsties Belēvičs.

Belēvičs neatzīst interešu konfliktu. Viņš ir paudis pieļāvumu, ka KNAB aktivitāte ir skaidrojama ar vēršanos pret viņu politiskās darbības dēļ.

Šobrīd KNAB lietvedībā ir trīs lietas pret veselības ministru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!