Foto: LETA
Par šā gada būtiskākajiem notikumiem Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbībā biroja vadība nosauc tā dēvētās amatpersonu jeb oligarhu lietas sākšanu un biroja vadības maiņu.

KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs atgādināja, ka šā gada maijā sāktā kriminālprocesa ietvaros tiks konstatēts, ka valsts amatpersonas, kuras ieņem atbildīgu stāvokli, izmantojot savus amatus, veicina un nodrošina šauras personu grupas ekonomiskās intereses.

Runājot par korupcijas apkarošanas funkciju, KNAB vadība uzsver, ka tā dēvētās "Latvenergo", "Daimler" un oligarhu lietas ir trīs nozīmīgākās no patlaban KNAB lietvedībā esošajām aptuveni 50 krimināllietām. Šo trīs kriminālprocesu ietvaros ir izveidotas izmeklēšanas grupas, kurās notiek intensīvs darbs, un tajās faktiski iesaistīti visi izmeklētāji.

Saistībā ar minētajām krimināllietām arī starptautiskās sadarbības jautājumi kļūst par nozīmīgu un svarīgu faktoru koruptīvu nodarījumu izmeklēšanā un pierādījumu iegūšanā. Vienlaikus jāatzīmē KNAB veiksmīgā sadarbība ar citām Latvijas tiesībsargājošajām iestādēm dažādu noziedzīgu nodarījumu izmeklēšanā, piemēram, kontrabandas apkarošanā, sacīja Vitenburgs.

Šā gada laikā par gana būtisku notikumu atzīmēta arī KNAB vadības maiņa.

Vienlaikus tika pilnveidota KNAB priekšnieka atlases procedūra, tās pirmajā posmā par izšķirošo nosakot profesionāļu konkursa komisijas vērtējumu bez politisko amatpersonu piedalīšanās sākotnējā pretendentu izvērtēšanā, sacīja Vitenburgs.

Tāpat KNAB, vērtējot gada laikā paveikto, uzsver nozīmīgu likumu pieņemšanu - iedzīvotāju mantiskā stāvokļa deklarēšanu un nelikumīgu darbību kriminalizēšanu partiju finansēšanas jomā. 2011.gada septembrī pieņemtie Krimināllikuma grozījumi, nosakot kriminālatbildību par dažādām ar nelikumīgu politisko partiju finansēšanu saistītām darbībām, ir nozīmīgs priekšnoteikums, lai mazinātu iespēju izvairīties no atbildības par būtiskiem partiju finansēšanas noteikumu pārkāpumiem. Šie grozījumi ļauj efektīvāk kontrolēt faktisko finanšu līdzekļu plūsmu partiju darbības nodrošināšanā, uzskata KNAB vadība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!