Foto: Saeimas administrācija

Tiesībsargs Juris Jansons saņēmis Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vēstuli ar aicinājumu ierasties iestādē un sniegt paskaidrojumus par kādu iespējamu interešu konflikta pārkāpumu.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā KNAB vēstule, Jansonam jāierodas KNAB paskaidrojumu sniegšanai un administratīvā pārkāpuma protokola noformēšanai par Administratīvā pārkāpuma kodeksā valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu un aizliegumu pārkāpšanu. Konkrēts pārkāpums izsaukumā Jansonam nav minēts.

Jansons nosūtījis atbildes vēstuli KNAB priekšniekam Jaroslavam Streļčenokam, tajā norādot, ka viņam nav skaidrs, par kādu pārkāpumu izsaukuma vēstulē runa.

"Vadoties no Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteiktā, saprotu, ka no manis tiks prasīts skaidrojums par likumā noteikto komercdarbības, valsts amatpersonas amata savienošanas, pārstāvības, ienākumu gūšanas ierobežojumu vai tādu ierobežojumu pārkāpšanu, kuri noteikti attiecībā uz rīcību ar valsts vai pašvaldības mantu, kā arī par valsts amatpersonas funkciju veikšanu interešu konflikta situācijā. Tomēr izsaukumā nav norādīts vai precizēts, konkrēti kādu ierobežojumu esmu pārkāpis vai kādā interešu konflikta situācijā esmu nonācis," raksta Jansons.

Jansons uzsver, ka, būdams tiesībsargs, ar vislielāko atbildību apzinīgi pilda viņam uzticētos pienākumus, ievērojot visus likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" noteiktos ierobežojumus, līdz ar to nevar iedomāties, par kādu ierobežojumu pārkāpšanu vai interešu konflikta situāciju no viņa tiks prasīts skaidrojums.

Lai varētu sagatavoties konstruktīvai un pilnvērtīgai sarunai, kā arī ievērojot kodeksā noteiktās tiesības uz aizstāvību, Jansons lūdzis KNAB sniegt viņam precizējošu informāciju par pieļautā pārkāpuma būtību.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, izsaukums, iespējams, varētu būt saistīts ar Jansona darbību izdevuma "Jurista Vārds" Zinātniski konsultatīvajā padomē, kurā darbojas Jansons, Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK), Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs, Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētāja vietniece Guna Kaminska, Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aldis Laviņš, Valsts prezidenta konstitucionālo tiesību padomnieks Jānis Pleps, tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK), Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētājs Andris Spore, Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētāja Sandra Stīpniece un Latvijas Universitātes profesors Kalvis Torgāns.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija tāpat liecina, ka šādu izsaukumu, iespējams, varētu būt saņēmušas arī citas padomē esošās personas.

Administratīvo pārkāpumu kodeksa pants par valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu un aizliegumu pārkāpšanu paredz naudas sodu no 70 līdz 350 eiro, atņemot tiesības ieņemt valsts amatpersonas amatu vai bez tā. Ja KNAB Jansonam piemēros naudas sodu, tad šo lēmumu viņam būs tiesības pārsūdzēt biroja priekšniekam Jaroslavam Streļčenokam.

Ja Streļčenoka lēmums būs negatīvs, Jansons varēs vērsties tiesā.
KNAB regulāri par šādu kodeksa panta pārkāpumu piemēro dažāda apmēra naudas sodus dažāda līmeņa amatpersonām. Stājoties spēkā lēmumam par soda piemērošanu, KNAB ir tiesīgs savā mājaslapā publicēt pārkāpēja vārdu un tā pieļauto likumpārkāpumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!