Foto: DELFI

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sadalīšana un nodošana vairāku iestāžu pārraudzībā nestiprinās tā neatkarību, bet tieši otrādi – vājinās tā spējas cīņā pret korupciju, uzskata biroja šefs Jaroslavs Streļčenoks.

Šādu viedokli Streļčenoks paudis pēc tam, kad plašsaziņas līdzekļos izskanēja runas par KNAB nodošanu Ģenerālprokuratūras pārraudzībā. "Specializēto pretkorupcijas iestāžu neatkarības nodrošināšana ir viens no stūrakmeņiem efektīvai cīņai ar korupciju. To nosaka vairākas starptautiskās tiesību normas," teikts medijiem izplatītajā KNAB paziņojumā.

KNAB uzsver, ka saskaņā ar starptautiskajiem dokumentiem, pretkorupcijas iestāžu neatkarība ir starptautisks standarts. Svarīgi ir nodrošināt, ka pretkorupcijas iestāde izpilda savas funkcijas bez iejaukšanās un ietekmes no ārpuses, īpaši pūles pieliekot tam, lai novērstu risku, ka šāda ietekmēšana varētu būt politiska.

Pēdējā laika notikumi radījuši bažas, ka KNAB neatkarība un neietekmējamība var tikt apdraudēta, teikts piektdien izplatītajā paziņojumā. Tādējādi pastāvētu risks, ka Latvija neizpildītu Eiropas Komisijas rekomendācijās norādīto.

KNAB uzskata par nepamatotiem publiski paustos argumentus par KNAB sadalīšanas nepieciešamību, kas tiek pamatota cita starpā ar vēlmi mazināt Ministra prezidenta kā politiskas amatpersonas spēju ietekmēt biroja darbu.

KNAB atgādina, ka ir izveidota darba grupa, kas izstrādās normatīvo aktu grozījumus, lai efektivizētu biroja darbu un novērstu nepilnības tiesiskajā regulējumā, tai skaitā vērtējot KNAB pārraudzības formas un amatpersonu pilnvaru robežas.

KNAB ir Ministru kabineta pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas pilda Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā noteiktās funkcijas korupcijas novēršanā un apkarošanā, kā arī politisko organizāciju (partiju) un to apvienību finansēšanas noteikumu izpildes kontrolē.

Jau vēstīts, ka KNAB sabiedrības uzmanības lokā ir saistībā ar ilgstošajām Streļčenoka un viņa vietnieku nesaskaņām. Liels konflikts KNAB vadītājam ir ar savu vietnieci Jutu Strīķi, kuru viņš ir divas reizes mēģinājis atlaist, bet abas reizes viņa tika atjaunota amatā ar bijušās premjera Valda Dombrovska rīkojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!