Foto: DELFI

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis pārbaudīt problemātisko aktīvu pārvaldītājas AS “Reverta” līgumu ar Krievijas advokātu firmu, lai noteiktu, vai tas atbilst valsts interesēm, otrdien raksta laikraksts “Neatkarīgā Rīta Avīze”.

Tāpat līguma atbilstību valsts interesēm sākusi pētīt Ekonomikas ministrija.

Laikraksts norāda, ka "Reverta" juridiskās palīdzības sniegšanai piesaistījusi Krievijas advokātu biroju Jegorovs, Pugunskijs, Afanasjevs un partneri, kuram uzticēja "Parex bankas" Krievijas biznesmeņiem izsniegto kredītu atgūšanu.

Birojam jāatgūst visi vai vismaz daļa no Parex laikā no 2000. līdz 2008. gadam izsniegtajiem kredītiem, kuru kopējā vērtība ir apmēram trīs miljardi ASV dolāru. Par šiem pakalpojumiem birojs nopelnītu divus miljonus latu. Turklāt tiek uzskatīts, ka nolīgtais birojs ir pietuvināts Krievijas varas elitei Kremlī, raksta laikraksts. 

"Reverta" pārstāvji portālam "Delfi" papildināja, ka bažas par valsts līdzekļu iespējami nelietderīgiem tēriņiem izteicis Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš (SC), kurš ir neizpratnē par "Reverta" izvēli slēgt līgumu par juridiskajiem pakalpojumiem Krievijā ar advokātu biroju „Jegorov, Puginskij, Afanasjev i partneri".

Viņa bažas nav pamatotas, bet spekulācijas, par advokātu biroja iespējamo sadarbību ar abstraktām „Krievijas valdošajām aprindām" var tikt vērtētas "tikai kā spiediena izdarīšana uz AS „Reverta"  un tās pārstāvjiem, kā arī uz tiesu varu, lai to diskreditētu un kavētu parāda atgūšanas procesu", norāda "Reverta". 

"Reverta" norāda, ka uzņēmuma „Severorgsintez" kreditēšanas darījumā, ar kurā ieguldīto līdzekļu atgūšanu nodarbojas „Reverta", būtiskai daļai no dokumentācijas ir piemērojamas Krievijas tiesību normas un „Severorgsintez", kā arī galvinieki par „Severorgsintez" saistībām un ieķīlātāji, ir Krievijas rezidenti. Līdz ar to strīdu izskatīšana jau sākotnēji tika prognozēta Krievijas tiesās, un nav apšaubāma nepieciešamība pieaicināt juridisko pakalpojumu sniedzēju Krievijā.

Jāatgādina, ka „Severorgsintez" un ar to saistīto personu saistību apjoms pret AS „Revertu" ir ievērojams un pārsniedz 108 miljonus ASV dolāru, turklāt kompāniju menedžments un/vai beneficiāri ir saistīti ar lielākajiem Krievijas uzņēmumiem - gāzes kompānijām. Ņemot vērā minētos faktorus, „Reverta"  jau sākotnēji prognozēja, ka parāda atgūšanas process būs ļoti komplicēts un rezultāts nav gaidāms nekavējoties.

Ievērojot to, ka „Severorgsintez" un ar to saistītās personas darbojas specifiskā nozarē - naftas, gāzes ieguvē un  pārstrādē, potenciālais pakalpojumu sniedzējs tika izvēlēts starp advokātu birojiem, kas jau ir guvuši pieredzi šajā jomā.

Turklāt tika ņemts vērā, ka vairums no Krievijas spēcīgākajiem advokātu birojiem ir iepriekš sadarbojušies ar oponentiem vai viņu pārstāvētajām kompānijām - „Gazprom", „Rosneft", „EuroChem", tādām, kas var būt saistītas ar „Severorgsintez", galviniekiem, to beneficiāriem. Līdz ar to juridisko biroju skaits, kuriem nerastos  interešu konflikts, uzņemoties AS „Reverta" pārstāvēšanu „Severorgsintez" kredīta lietā, objektīvi ir ļoti ierobežots.

Tāpat "Reverta" iepriekš pārliecinājusies, vai Krievijas advokātu birojs nav interešu konfliktā, un saņēmusi apliecinājumu, ka šāda situācija nepastāv. Tāpat lēmums par konkrētā Krievijas advokātu biroja pieaicināšanu juridisko pakalpojumu sniegšanai un maksājamā honorāra apmēru pieņemts atbilstoši „Reverta" iekšējiem  tiesību aktiem, kas nosaka stingru kārtību, kā tiek izvēlēti ārpakalpojuma sniedzēji un veikta izdevumu kontrole, lai nepieļautu nepamatotu izdevumu radīšanu.

„Reverta" arī izvērtējusi juridisko pakalpojumu sniedzējus, ar kuriem tai  jau bija nodibināta sadarbība citās lietās. Ņemot vērā paredzamo pretdarbību „Severorgsintez" kredīta lietā, kā arī tās apjomu un sarežģītību, bija nepieciešams izvēlēties pieredzējušu, profesionālu pakalpojumu sniedzēju kompleksas stratēģijas izstrādei klienta kredīta lietā un izstrādātās stratēģijas pilnvērtīgai realizācijai - kādu no Krievijas vadošajiem advokātu birojiem.

Tāpat kompānijā norāda, ka „Revertas" rīcībā nav informācijas, ka „advokātu birojam „Jegorov, Puginskij, Afanasjev i partneri" nereti esot uzticēti īpaši delikāti Krievijas varas uzdevumi".

Lai arī "Reverta" neapšauba Elksniņa zināšanas un orientēšanos „īpaši delikātu Krievijas varas uzdevumu sfērā", tomēr tā pieļauj, ka šoreiz šī informācija ir spekulatīva, nepārbaudīta un sagrozīta. Savukārt fakts, ka advokātu birojs ir pārstāvējis Krievijas valsts institūcijas tiesvedības procesos, tostarp starptautiskos, tikai apliecina  minētā advokātu biroja augsto kvalifikāciju.

Bez tam Krievijas presē ir parādījušās publikācijas, kas  aicina  pārliecināties, vai tieši birojs „Jegorov, Puginskij, Afanasjev i partneri" nav iekļaujams „ārvalstu aģentu" sarakstā, jo tas sniedz konsultācijas AS „Reverta", kā arī apgalvo, ka advokātu birojs „izdara tiešu spiedienu uz Krievijas tiesām citas valsts (šajā gadījumā - Latvijas) interesēs", kas loģiski ir grūti savienojams ar apgalvojumu par biroja tuvību Krievijas varas aprindām.

Jau vēstīts, ka Omskas arbitrāžas tiesa pēc problemātisko aktīvu pārvaldītāja AS "Reverta" (iepriekš "Parex banka") apelācijas sūdzības atcēlusi zemākas instances tiesas lēmumu, ar kuru bija noraidīta "Revertas" prasība iekļaut parāda prasījumu kompānijas "Severneft" likvidācijas bilancē, apstiprināja bankā.

Saskaņā ar Omskas tiesas lēmumu, "Revertas" prasījums ir iekļauts "Severneftj" bilancē.

Lai gan šis lēmums vēl ir pārsūdzams, tomēr tas ir uzskatāms par būtisku pavērsienu "Revertas" centienos atgūt līdzekļus, norādīja kompānijā.

"Reverta" Krievijā cīnās par aptuveni 100 miljonu ASV dolāru (52 miljonu latu) atgūšanu. Kredīts 2006.gadā izsniegts kompānijai "Severorgsintez", bet to galvojusi "Severneft".

Pērnā gada sākumā sākta "Severorgsintez" likvidācija, bet vēl gadu iepriekš - arī "Severneft" likvidācijas process. Par šo faktu kredīta devējam netika pienācīgā kārtā paziņots, un "Reverta" uzsāka savu interešu aizstāvību Krievijas un starptautiskajos likumos noteiktajā kārtībā.

"Reverta" darbība ir koncentrēta trijos galvenajos virzienos - kredītu restrukturizācija, parādu piedziņa un nekustamo īpašumu pārvaldīšana. Kopš 2010. gada 1. augusta līdz 2012. gada 26. jūlijam "Reverta" no problemātisko aktīvu izstrādes un pārdošanas ir atguvusi vairāk nekā 380 miljonus eiro (267 miljonus latu).


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!