Foto: DELFI

Līdz šim kopumā bija pieci gadījumi, kad cilvēki saņēma sodus par administratīvo resursu izmantošanu priekšvēlēšanu aģitācijā, otrdien Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdē sacīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Politisko organizāciju finansēšanas kontroles nodaļas vadītāja Inga Jaunskunga.

Līdz ar to saistībā ar administratīvo resursu izmantošanu nav tik daudz problēmu, piebilda KNAB pārstāve.

Saeimas komisija šodien diskutēja par priekšvēlēšanu aģitācijas likuma normu piemērošanu, un KNAB atbildēja uz deputātu, kā arī citu klātesošo jautājumiem. Šāda sēde tika rīkota, ņemot vērā Latvijas Lielo pilsētu asociācijas vēstuli, kurā KNAB tika lūgts sniegt skaidrojumu par priekšvēlēšanu aģitācijas nosacījumu pareizu piemērošanu.

Priekšvēlēšanu aģitācijas periodā administratīvo resursu izmantošana ir aizliegta. Kā skaidroja KNAB, administratīvo resursu izmantošana ir valsts un pašvaldības institūciju un kapitālsabiedrību finanšu līdzekļu, kustamas vai nekustamas mantas izmantošana, kā arī pakalpojumu sniegšana priekšvēlēšanu aģitācijas plānošanai, organizēšanai, izvietošanai vai veikšanai bez maksas vai par acīmredzami zemāku cenu.

Tikmēr par administratīvo resursu izmantošana nav uzskatāma telpu piešķiršana priekšvēlēšanu aģitācijas veikšanai, ja tiek ievēroti likuma nosacījumi. Arī resursi, kurus izmanto, lai nodrošinātu valsts aizsardzību (apsardzi) augstākajām valsts amatpersonām netiek uzskatīta par pārkāpumu.

KNAB skaidroja, ka pirms pašvaldību vēlēšanām ir saglabājies aizliegums izvietot priekšvēlēšanu aģitāciju televīzijā 30 dienas pirms vēlēšanām un vēlēšanu dienā. Šāds aizliegums neattiecas uz paziņojumu par tikšanos ar vēlētājiem izvietošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!