Foto: LETA
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja amata konkursa komisija trešdien vienojusies par KNAB priekšnieku virzīt Militārās izlūkošanas un drošības dienesta amatpersonu Jēkabu Straumi, informēja Valsts kancelejas vadītājs Jānis Citskovskis (attēlā).

Līdz ar to Straume tiek virzīts apstiprināšanai jaunajā amatā Ministru kabinetā. Gala lēmums par KNAB vadītāju būs jāpieņem Saeimai.

KNAB vadītāja amata konkursa komisija trešdien bija sapulcējusies uz otrās kārtas pirmo sēdi. Otrajā kārtā notika pārrunas ar abiem pretendentiem, kurā viņi sniedza savu redzējumu par KNAB darbības prioritātēm un attīstības perspektīvām. Tāpat komisija noskaidroja šo personu pieredzi operatīvajā un izmeklēšanas darbā.

Citskovskis žurnālistus informēja, ka Straumem ir ne tikai KNAB priekšnieka amatam atbilstoša izglītība, bet arī ļoti labas svešvalodu zināšanas un pieredze. Līdz šim kandidāts strādājis Militārās izlūkošanas un drošības dienestā, savukārt pirms tam – Valsts policijā.

Tāpat VK direktors atzina, ka Straumem ir līdera īpašības, kuras spētu mobilizēt darbu KNAB.

Komisijas lēmums bijis vienbalsīgs, visi četri komisijas locekļi balsojuši par Straumes kandidatūru.

Citskovskis norādīja, ka KNAB priekšnieka kandidāts ir "vairāk nekā 40 gadus vecs".

Viņam ir ilgstoša pieredze vadošā amatā, turklāt vairāk nekā 15 gadus viņš nostrādājis vadošā amatā Militārās izlūkošanas un drošības dienestā. Tāpat Straume guvis pieredzi vairākās starptautiskās misijās, skaidroja VK pārstāvis, gan neatklājot, kas ir šīs starptautiskās misijas.

Komisijas ieskatā KNAB amata kandidātam ir ļoti laba izpratne par korupcijas novēršanas un apkarošanas jautājumiem un redzējums, kā šos procesus veidot.

"Jēkabs Straume norādīja, ka viņš redz aicinājumu attiecībā uz iespēju ieņemt KNAB vadītāja amatu, lai sakārtotu un mobilizētu korupcijas apkarošanas iestādi Latvijā, lai šī iestāde spētu pilnvērtīgi pildīt funkcijas," pauda Citskovskis.

"Par šīm [dienesta] amatpersonām, īpaši vadošajām, īpašas informācijas publiskajā telpā nevar būt. Šīs personas dzīvo samērā noslēgtu personisko dzīvi. Plašākai publikai līdz šim nekādu īpaša informācija nevar būt pieejama. Es domāju, ka tuvākajā laikā, virzot šo kandidatūru apstiprināšanai Ministru kabinetu, pēc tam arī apstiprināšanai Saeimā, kandidāts iepazīstinās ar sevi vairāk," žurnālistiem skaidroja VK vadītājs.

Citskovskis uzsvēra, ka Straume pieteicies kandidatūrai pats un neviens viņu šim amatam nebija uzrunājis.

Trešdien komisija iesniegs rakstisku lēmumu Ministru prezidentam, tālākais virzības process būs premjera Māra Kučinska (ZZS) ziņā.

Par citiem kandidātiem, tostarp otru, kuru trešdien komisija uzklausīja, VK direktors informāciju neatklāja.

Ziņots, ka pagājušajā nedēļā KNAB priekšnieka amata konkursa otrajai kārtai komisija virzīja divus pretendentus.

Iepriekš Citskovskis pastāstīja, ka lēmums par virzīšanu otrajai kārtai pieņemts, izvērtējot pretendentu iesniegtos dokumentus.

Pirmajā kārtā tika veikts formāls atbilstības izvērtējums nepieciešamajiem kritērijiem - atbilstoša izglītība, valodas zināšanas, darba pieredze, sodāmības neesamība un iespēja saņemt pielaidi valsts noslēpumam.

Iemesli, kāpēc septiņi no deviņiem kandidātiem pirmajā kārtā atbiruši, bijuši saistīti, piemēram, ar neatbilstošām svešvalodu zināšanām, izglītības neesamību un liegumu piekļūt valsts noslēpuma objektiem.

Jau vēstīts, ka pirmais konkurss uz KNAB priekšnieka amatu tika izsludināts jau pērn. Tajā pieteikumus iesniedza desmit pretendenti, tomēr komisija atzina, ka neviens no viņiem, tostarp bijušais KNAB vadītājs Jaroslavs Streļčenoks, nav virzāms uz konkursa otro kārtu.

Vēlāk Saeima grozīja KNAB likumu, atceļot iestādes vadītājam noteikto prasību par trīs gadu pieredzi vadošā amatā. Tas tika darīts, lai paplašinātu personu loku, kuras var pretendēt uz KNAB priekšnieka amatu.

KNAB priekšnieka amata komisiju vada Valsts kancelejas direktors Citskovskis. Komisijas sastāvā ir ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, Satversmes aizsardzības biroja direktors Jānis Maizītis un Drošības policijas priekšnieks Normunds Mežviets.

Ar padomdevēja tiesībām atlases procesā piedalās trīs KNAB Sabiedriski konsultatīvās padomes pilnvaroti pārstāvji - Latvijas Juristu biedrības prezidents Aivars Borovkovs, Latvijas Juristu apvienības pārstāve Kitija Bite un Latvijas Krimināllietu advokātu biedrības pārstāvis Aldis Alliks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!