Foto: F64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) piedāvātie grozījumi tā dēvētā deputātu kvotu jautājuma sakārtošanā paredz, ka deputātam, iesniedzot priekšlikumus, jānorāda, ar kādām formālām vai neformālām sabiedrības grupām notikušas konsultācijas.

Saeimas Juridiskā komisija ir saņēmusi šos KNAB priekšlikumus, un tie tālāk ir nodoti izskatīšanai darba grupā, kas atbildīga par izmaiņu piedāvājuma sagatavošanu Saeimas Kārtības rullī, sacīja komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK). Viņš pieļāva, ka piedāvātie grozījumi varētu tikt vērtēti kādā no tuvākajām sēdēm.

Kā informēja KNAB, biroja rosinātie grozījumi Saeimas Kārtības rullī paredz, ka gadījumā, ja likumprojektu iesniedz Valsts prezidents, Saeimas komisija vai ne mazāk kā pieci deputāti, atbildīgā komisija aizpilda likumprojekta anotāciju, iekļaujot tajā iesniedzēja atbildes uz jautājumu par to, ar kādām formālām vai neformālām sabiedrības grupām vai privātpersonām, realizējot interešu pārstāvību, ir notikušas konsultācijas par kādu konkrētu tiesību normu.

Tāpat KNAB rosina noteikt, ka šāda informācija ir jānorāda deputātam, iesniedzot komisijai savus priekšlikumus.

Birojs arī rosina Saeimas Kārtības rullī iekļaut normu, kas paredz, ka Saeimas tīmekļa vietnē attiecīgā komisija pirms sēdes publicē vispārpieejamo informāciju par sēdes darba kārtībā iekļautajiem jautājumiem, proti, informāciju par uzaicinātajām personām, saņemtajām vēstulēm un atzinumiem par attiecīgo jautājumu vai likumprojektu, deputātu iesniegtos priekšlikumus un citus dokumentus.

Tāpat KNAB rosina Kārtības rullī iekļauto Saeimas deputātu ētikas kodeksu papildināt ar jaunu punktu. Tas paredz, ka deputāts ievēro vienlīdzības un atklātības principus saziņā ar formālām un neformālām sabiedrības grupām un privātpersonām, kā arī likumā noteiktajā kārtībā sniedz informāciju par notikušajām konsultācijām ar minētajām personām vai personu grupām. Minētās informācijas slēpšana būtu uzskatāma par ētikas normas pārkāpumu.

Par piedāvātajiem grozījumiem ir informēta Saeimas Juridiskā komisija.

Jau ziņots, ka ik gadu, Saeimai lemjot par valsts budžeta projektu, tiek atvēlēta tā sauktā deputātu kvota, proti, parlamentāriešiem ļauts pēc saviem ieskatiem piešķirt no budžeta noteiktas naudas summas vairāku tūkstošu eiro apmērā pašu izvēlētiem mērķiem.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija nākamā gada valsts budžeta projekta un to pavadošo likumprojektu galīgajam lasījumam kopumā saņēma teju 1300 priekšlikumus.

Vairāki no Budžeta komisijā atbalstītajiem priekšlikumiem ir tā dēvētās koalīcijas deputātu kvotas, kurām ir atvēlēti vairāki miljoni eiro, un daļai no tām kritiku ir veltījuši gan sabiedrības pārstāvji, gan opozīcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!