Foto: DELFI
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), bažoties par lietas materiālu drošumu birojā, sācis pārbaudi par portālā "Pietiek.com" trešdien publicētajām teleronsarunām, kas, iespējams, notikušas starp "Latvenergo" lietā iesaistītajiem, portālam "Delfi" apliecināja biroja runasvīrs Andris Vitenburgs.

Portāls publicējis telefonsarunas, kuras, iespējams, notikušas starp nu jau bijušajiem AS "Latvenergo" prezidentu Kārli Miķelsonu un viceprezidentu Aigaru Meļko, kā arī biznesa konsultantu Andreju Livanoviču un franču enerģētikas koncerna "Alstom Power" pārstāvi.

Birojs ir uzsācis dienesta pārbaudi, lai izvērtētu publiskotās informācijas autentiskumu un biroja darbinieku rīcību ar lietiskajiem pierādījumiem šajā krimināllietā. Vitenburgs norādīja, kamēr nebūs skaidrības pa sarunu autentiskumu, nevar komentēt vai to nopludināšanā aizdomās turami KNAB darbinieki.

Portāls "Pietiek.com" publicējis sarunu ierakstus, sakot, ka tie izdarīti 2010. gadā, KNAB izmeklējot AS "Latvenergo" amatpersonu iespējamo piekukuļošanu.

Kā uzsver "Pietiek", ieraksti vedinot domāt, ka kukuļi "Latvenergo" amatpersonām varētu būt "atmazgāti", izmantojot 3,79 miljonus eiro vērto inženierkonsultāciju pakalpojumu līgumu ar Šveices uzņēmumu AF "Coleco". Tas reģistrēts Livanoviča dzīvesvietā Mārupē. Livanoviča sarunas ar "Alstom" pārstāvi, kā arī Miķelsonu un Meļko rāda, ka zem šī līguma visticamāk "paslēpts" kukuļu fonds Latvenergo amatpersonām.

Jau ziņots, ka tā dēvēto "Latvenergo" amatpersonu lietu, kuru sāka 2010.gada vasarā, šogad KNAB plāno nodot prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.

"Latvenergo" kriminālprocesu KNAB sāka 2010.gada 14.jūnijā. Tas sāks saistībā ar amatpersonu iespējamajām pretlikumīgajām darbībām laikā no 2006.gada līdz 2010.gada jūnijam. Noziedzīgi noradījumi, par kuriem ir aizdomas, ir saistīti ar dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, kukuļošanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, ko izdarījusi organizēta grupa.

KNAB aizdomās turētos vaino vairāk nekā 1,2 miljonu eiro (aptuveni 940 000 latu) noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā.

Kriminālprocesā sākotnēji bijušajam "Latvenergo" šefam Kārlim Miķelsonam, Aigaram Meļko un uzņēmējam Andrejam Livanovičam piemērots apcietinājums, bet vēlāk pret drošības naudu visi no cietuma atbrīvoti.

Savukārt Šveices ģenerālprokuratūra ir jau sodījusi Francijas elektrostaciju iekārtu ražotājam "Alstom S.A" par savulaik notikušo kukuļdošanu vairākās valstīs,tai skaitā par kukuļdošanu "Latvenergo" prezidentam Kārlim Miķelsonam, viceprezidentam Aigaram Meļko un ražošanas tehniskajam direktoram Gunāram Cvetkovam, lai kompānija iegūtu līgumus Pļaviņu HES modernizācijas projektiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!