Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šobrīd veic trīs pārbaudes saistībā ar "oligarhu sarunu" lietu, informēja KNAB pārstāve Laura Dūša.

KNAB ir izveidojis dienesta izmeklēšanas komisiju, kura veic dienesta pārbaudi par, iespējams, valsts noslēpuma izpaušanu, atbilstoši Ministru kabineta noteikumu "Valsts noslēpuma, Ziemeļatlantijas līguma organizācijas, Eiropas Savienības un ārvalstu institūciju klasificētās informācijas aizsardzības noteikumi" 104. pantam. Šajā pārbaudē tiek skaidrots, kā pašas sarunas nonāca publiskajā telpā, un pārbaudes termiņš no sākotnējām 15 dienām ir pagarināts.

Tāpat KNAB ir sācis resorisko pārbaudi sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID) par publiski izskanējušo informāciju par to, ka, iespējams, valsts amatpersonas - zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) - deklarācijās nav uzrādīts īpašums Rīgas Brīvostas teritorijā. Pārbaude turpinās.

Papildus tam KNAB sācis pārbaudi saistībā ar žurnāla ''Ir'' publicētajām, viesnīcā ''Rīdzene'' ierakstītajām politiķu sarunām, lai pārvērtētu citu KNAB rīcībā esošo informāciju, kas nav tikusi vērtēta kriminālprocesa ietvaros, lai, iespējams, identificētu Krimināllikumā paredzēto noziedzīgo nodarījumu pazīmes. Pārbaude turpinās un lietas apjoma dēļ šobrīd pārbaužu veikšanas ilgumu precīzi nav iespējams paredzēt, uzsvēra Dūša.

Jau vēstīts, ka viesnīcā "Rīdzene" noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011. gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

KNAB šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess tika izbeigts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!