Vērtējot Valsts prezidenta Valda Zatlera atalgojuma noteikšanu Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas (TOS) valdes priekšsēdētāja amatā un pārbaudot, vai Zatlers nav pārkāpis likumu, paralēli sniedzot pakalpojumus "Ortopēdijas privātpraksē" medicīnas sabiedrībā "ARS", Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) secinājis, ka likumu valsts vadītājs nav pārkāpis.
KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs portālam "Delfi" norādīja, ka birojs ir pabeidzis faktu pārbaudi saistībā ar Zatlera kā valsts amatpersonas - valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca" valdes priekšsēdētāja atalgojuma noteikšanu, kā arī Zatlera kā "Ortopēdijas privātprakse" ārsta sniegtajiem pakalpojumiem medicīnas sabiedrības "ARS" telpās.

Izvērtējot pārbaudes gaitā iegūto informāciju, secināts, ka Zatlers kā valsts amatpersona savā darbībā nav pārkāpis likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" noteiktos ierobežojumus un aizliegumus.

Veicot Zatlera kā valsts kapitālsabiedrības valdes priekšsēdētāja atalgojuma atbilstību normatīvo aktu prasībām valsts sabiedrībā ar ierobežotu atbildību "Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca" valdes priekšsēdētāja amatā, KNAB konstatējis, ka amatpersona ir saņēmusi atalgojumu atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

Savukārt izvērtējot Zatlera kā "Ortopēdijas privātprakse" ārsta sniegtos pakalpojumus medicīniskajā sabiedrībā "ARS", konstatēts, ka viņš sniedza pakalpojumus kā ārsts, bet samaksu par viņa sniegtajiem pakalpojumiem saņēma viņa sieva Lilita Zatlere kā individuālais komersants. Tādējādi KNAB secinājis, ka atbilstoši Valsts ieņēmumu dienesta skaidrojumam, šāda Zatlera ārsta prakse nav pretlikumīga.

Savukārt Valsts darba inspekcija, pēc KNAB lūguma sniedzot skaidrojumu par darba līguma slēgšanu ar nodarbinātajiem darbiniekiem "Ortopēdijas privātprakse", konstatēja, ka Zatleram par darba uzdevumu pildīšanu nav veikta darba samaksa un ar viņu nav nodibinātas darba līgumiskās attiecības Darba likumam. Proti, darbinieks nodarbināts uzņēmumā pie darba devēja bez rakstveidā noslēgta darba līguma un bez atlīdzības, tādējādi darba devējam pārkāpjot darba tiesiskās attiecības regulējošo normatīvo aktu prasības un pieļaujot administratīvo pārkāpumu.

Ņemot vērā, ka darbinieka nodarbināšanai bez rakstveidā noslēgtā darba līguma līdz 2007.gada 31.maijam Zatleres uzņēmumā "Ortopēdijas privātprakse" bija pagājis administratīvā soda piemērošanas termiņš, VDI nevarēja uzsākt lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā.

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka pērn, pārbaudot Zatlera darbības atbilstību interešu konflikta novēršanas likuma normām, pieņemot no pacientiem dāvanas jeb pateicības par ārsta darbu, KNAB Zatlera kā bijušā TOS valdes priekšsēdētāja un ārsta darbībās koruptīvu noziedzīgu nodarījumu pazīmes nekonstatēja.

Taču, pēc jaunu faktu atklāšanas, sākta pārbaude par Zatlera darbu "Ortopēdijas privātpraksē" medicīnas sabiedrībā "ARS".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!