Foto: LETA

Pēc Saeimas deputāta Artusa Kaimiņa iniciatīvas dibinātās partijas "Kam pieder valsts" (KPV) kopsapulces dalībnieki trešdien, 3. maijā, pieņēma arī KPV ne pārāk garo, uz priekšvēlēšanu laiku mērķēto ētikas kodeksu.

Trešdien partijas pieņemtais ētikas kodekss paredz, ka vēlēšanu kampaņas gaitā partijas biedri un tās atbalstītāji ir likumpaklausīgi. "Tie brīvprātīgi seko vispārpieņemtiem brīvu un demokrātisku vēlēšanu principiem, kā arī pieprasa līdzīgus noteikumus ievērot arī citām partijām," skaidrots nepilnas divas lapas garajā dokumentā.

Tāpat kodekss aicina priekšvēlēšanu kampaņas laikā respektēt citu partiju tiesības brīvi veidot savas kampaņas, kā arī priekšvēlēšanu procesā un vēlēšanās uzvesties cieņpilni un atbildīgi, "neizmantojot izteikumus vai komentārus, kuru saturs ir draudošs, pazemojošs, vulgārs, rupjš, apvainojošs, naidīgs, privātumu apdraudošs, diskriminējošs, kā arī uz šādām rīcībām rosinošs".

Kodeksā arī uzsvērts, ka partijas biedri un tās atbalstītāji "savā darbībā respektē preses brīvību".

Strikti noteikts, ka partijas biedri un tās atbalstītāji apzinās, ka "iebiedēšana, vardarbība un vandālisms jebkādā izpausmē nav pieņemama rīcība".

Zīmīgi, ka KPV Ētikas komisijas pienākums iepriekš minētos principus ir ne tikai piemērot partijas darbā, "bet arī pieprasīt to ievērošanu no citām partijām". Kodeksā uzsvērts, ka partijas biedru un to atbalstītāju pienākums ir vākt pierādījumus par citu partiju pārkāpumiem, kurus Ētikas komisija analizēs un gatavos priekšlikumus valdei, kas lems par tālāko rīcību.

"Partijai ir tiesības iesaistīties koalīcijā. Šādos gadījumos Ētikas komisija izvērtē iespējamā koalīcijas partnera darbības atbilstību partijas ētikas kodeksam un savu vērtējumu sniedz valdei, kura vērtē ideoloģisko un programmas saderību, kā arī lemj par sadarbību," rakstīts KPV ētikas kodeksa noslēgumā.

Ziņots, ka otrdien nodibināta partija KPV. Uz deputāta Kaimiņa iniciētās partijas KPV dibināšanu ieradās 388 delegāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!