Foto: F64
Koalīcijas padomes vairākums pirmdien vienojās "rotēt" atstādināto Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītāju Dzintaru Jakānu uz citu amatu, un par viņa disciplinārsodu lems jaunā priekšniecība, žurnālistus informēja finanšu ministrs Einars Repše (JL).

Par jauno Jakāna amatu koalīcija lems tuvākajā laikā, un, visticamāk viņam meklēs piemērotu amatu ar līdzvērtīgu algu.

Ministrs norādīja, ka viņš pats personiski aizvien uzskata, ka Jakāns disciplināri jāsoda, atbrīvojot no amata, taču, tā kā koalīcija atbalstīja citu viedokli , "kaut kas ir jāupurē".

"Šis ir risinājums," sacīja Repše, norādot, ka VID varēs turpināt pilnvērtīgu darbu. Lai Jakānu pārceltu uz jaunu amatu, viņš arī nav jāatjauno pašreizējā amatā, jo viņš ir civildienestā un saņem algu.

Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis žurnālistiem norādīja, ka Jakāna aizrotēšana ir "kompromisa variants". "Labāk, lai Valsts ieņēmumu dienestā ir mierīgāka atmosfēra," sacīja Brigmanis.

Tautas Partijas Saeimas frakcijas vadītāja Vineta Muižniece žurnālistiem uzsvēra, ka koalīcijai šis jautājums ir jāatrisina un Repšem jānāk ar piedāvājumu, kādā amatā Jakānu varētu pārcelt, ko TP izvērtēs. Muižniece atzina, ka pašreizējā situācija VID ir nejēdzīga, tādēļ tā ir jārisina.

TP frakcijas vadītāja arī uzsvēra, ka rotēšana nebūt nav tik vienkārša, jo likumā noteikts, ka ierēdņa pārcelšana notiek valsts interesēs, tāpēc jābūt skaidram plānam, kā pārcelšana uzlabos iestādes darbu.

Par JL pārmetumiem Tautas Partijai, ka tā ir iestājusies par viena ierēdņa advokātu, Muižniece norādīja, ka TP neļaus ne degradēt, ne deformēt valsts civildienestu.

Jau ziņots, ka Repše piektdien vēl uzsvēra, ka nemainīs savu lēmumu atcelt no amata Jakānu, tomēr koalīcija plānoja izskatīt citus soda variantus, tostarp Jākāna "aizrotēšanu", ja koalīcijas partneri neatbalstīs viņa atlaišanu.

Repše pagājušajā otrdienā nolēma rosināt valdību Jakānu atcelt no amata, jo viņš vairākkārt nav pildījis ministra rīkojumus un tādejādi zaudējis uzticību. Ja valdība atbrīvos Jakānu no amata, tad Repše par ieņēmumu dienesta direktoru varētu virzīt Neliju Jezdakovu. Rīkojuma projektu par disciplinārsodu Jakānam – atbrīvošanu no amata - Repše jau bija iesniedzis Ministru kabinetā, taču pret to izskatīšanu iebilda Tautas partija, tāpēc jautājumu atlika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!