Foto: F64

Valdošā koalīcija kārtējo reizi uz nedēļu atlikusi jautājuma izskatīšanu valdībā par Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) likvidāciju, pievienojot to Latvijas Universitātei, žurnālistiem pastāstīja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V).

Šoreiz koalīcijas līgumā paredzētās tiesības uz nedēļu atlikt jautājumu izmantoja nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK. Pēc Šadurska teiktā, tas tika pamatots ar to, ka nav saņemtas atbildes uz visiem jautājumiem, lai gan, viņaprāt, tas ir izdarīts.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) pēc sēdes žurnālistiem skaidroja, ka Zaļo un zemnieku savienība, kas tiesības uz nedēļu atlikt jautājuma izskatīšanu izmantojusi pirms divām nedēļām, bija gatava otrdien valdībā skatīt jautājumu par RPIVA likvidēšanu. Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) norādīja, ka lēmumu par prasību vēl uz nedēļu atlikt jautājuma skatīšanu pieņēma nacionālās apvienības valde, vēloties saņemt padziļinātāku informāciju saistībā ar tiesībsarga konstatētajām nepilnībām akadēmijas likvidēšanas procesa gaitā.

Savukārt "Vienotības" priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns uzsvēra, ka šādam lēmuma nav skaidras argumentācijas, turklāt pirms divām nedēļām, kad Zaļo un zemnieku savienība prasīja atlikt jautājuma skatīšanu, nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš esot pievienojies savienības lūgumam. "Es neredzu būtiskus jaunus argumentus šajā lietā - tā drīzāk ir izvairīšanās no reālas lēmuma pieņemšanas Ministru kabineta sēdē," vērtēja Smiltēns.

Viņaprāt, jautājuma skatīšanas vairākkārtēja atlikšana kavē IZM un Šadurska darbu, kā arī iesāktās reformas. "Jo ilgāk šie procesi velkas, jo smagāk ir strādāt Šadurskim - domāju, ka to ļoti labi apzinās arī koalīcijas partneri, arī mēģinot atlikt šos lēmumus un mēģinot novirzīt no reālas lēmumu pieņemšanas," pauda politiķis.

Šadurskis akcentēja, ka 28. martā valdība lems par šo jautājumu, kā arī prognozēja atbalstu lēmuma pieņemšanai.

Kučinksis uzsvēra, ka jautājuma skatīšana Ministru kabinetā nākamajā nedēļā notiks jebkurā gadījumā, turklāt koalīcijas partneriem ir jāsaprot, ka juridiski iesāktā procesa virzība uz Ministru kabineta nevar tikt pārtraukta. "28. martā jautājums jebkurā gadījumā nonāks valdībā," solīja premjerministrs.

Kučinskis atzina, ka viņš šodien aicinājis visus koalīcijas partnerus par RPIVA lemt jau otrdien, gan apzinoties, ka valdības sēde varētu būt ļoti gara. Premjerministrs uzskata, ka papildu nedēļa īsti neko nedošot.

Politiķis atzina, ka viņam kļūstot žēl studentu, kuri neizprot jautājuma turpmāko virzību, uzsverot, ka problēmjautājums ir jāatrisina.

"Problēmas atlikšana nekad nav risinājums - jābūt risinājumam," teica premjerministrs.

Jautāts par to, vai viņš pats atbalstīs RPIVA likvidēšanu, Kučinskis atbildēja apstiprinoši.

Šī jau ir otrā reize, kad koalīcija atliek lēmuma pieņemšanu par RPIVA. Iepriekš to atlikt mudināja Zaļo un zemnieku savienība.

Kā ziņots, IZM plāno, ka reorganizācijas rezultātā LU pārņem RPIVA īstenotās augstākās izglītības programmas pedagoģijas jomā un komerczinībās, bet Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija - deju un mūzikas pedagogu izglītības programmas. Abas augstskolas pārņem arī darba tiesiskās attiecības ar šo programmu īstenošanā iesaistīto personālu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!