Foto: LETA
Starp valdošās koalīcijas partijām joprojām nav vienprātības par priekšlikumu atteikties no minimālām sociālām iemaksām un palielināt mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) likmi.

Trešdien "Vienotība" vēl nebija gatava paust atbalstu šādam ierosinājumam, norādot, ka nepieciešams redzēt konkrētu ieceri un aprēķinus. Pagaidām šādi dokumenti "Vienotībai" neesot piedāvāti, tāpat šonedēļ neesot plānotas kādas oficiālās tikšanās minētā jautājuma risināšanai.

"Vienotības" priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns sacīja, ka pašlaik Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) pieņēmis lēmumu nojaukt māju - vienu no sadaļām budžetā, tomēr nekas vairāk par "pliku ideju" vietā nav piedāvāts. Lai spriestu par atbalstu kādai iecerei, jāredz konkrēts projekts, norādīja Smiltēns. Viņš arī atkārtoti uzsvēra, ka par pašreizējo piedāvājumu ir daudz jautājumu, uz kuriem jāsaņem atbildes.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) uzskata, ka koalīcijai būtu kopīgi jāvienojas par nodokļu jomas grozījumiem, taču, ja netiks panākta vienošanās ar "Vienotību", pati ZZS, iespējams, kopā ar sabiedrotajiem koalīcijā būtu gatava virzīt šo izmaiņu veikšanu likumā. Vaicāts, vai vienošanās ar "Vienotību" nepanākšanas gadījumā ZZS atsevišķi virzītu šos priekšlikumus, ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis sākotnēji norādīja arī uz nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK lomu šī jautājuma risināšanā. Pēc tam Brigmanis atbildēja apstiprinoši uz vaicājumu, vai ZZS būtu gatava virzīt šos priekšlikumus, nesaņemot "Vienotības" atbalstu.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars pauda, ka pašlaik jautājums ir vienkāršs: vai "Vienotība" vēlas minimālo sociālo iemaksu atcelšanu, vai arī nē. VL-TB/LNNK uzskata, ka iecere par minimālām sociālām iemaksām ir nesagatavota, netaisnīga un 2017.gadā to ieviest nedrīkst. Ja vienīgais iespējamais risinājums ir Finanšu ministrijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras panāktais kompromiss, tad nacionālā apvienība to respektēs.

Dzintars arī piebilda, ka Brigmanis pārstāv premjera un finanšu ministra partiju, kurai šajā situācijā jāapzinās visi riski, jāuzņemas atbildība par situāciju un iniciatīva krīzes pārvarēšanā.

Kā ziņots, pašlaik koalīcijai piedāvāts attiekties no minimālajām sociālajām iemaksām, bet tā vietā palielināt mikrouzņēmumu nodokļa likmi līdz 15%. Koalīcijas sanāksmē politiķi šo piedāvājumu izvērtējuši, bet nākamnedēļ spriedīs par iespējamu likuma redakciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!