Foto: LETA

Valdošās koalīcijas pārstāvji pagaidām nav vienojušies par risinājumu saistībā ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) budžeta iztrūkumu. Viens no iespējamiem risinājumiem, par ko lems valdība, varētu būt līdzekļu pārdale, tāpat nevarot izslēgt budžeta grozījumu iespēju.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem sacīja, ka risinājums būtu jāmeklē Finanšu ministrijai (FM) kopā ar IZM.

Izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) savukārt skaidroja, ka risinājumi kopā ar FM tika meklēti jau vairākus mēnešus. Šogad IZM esot ietaupījusi pusi no šim gadam nepieciešamās summas - trīs miljonus latu, tikmēr uz atlikušajiem trim miljoniem latu IZM bija cerējusi iespējamos šā gada budžeta grozījumos.

Ministrs piebilda, ka šodien lūdzis iekļaut rītdienas valdības darba kārtībā informatīvo ziņojumu par nepieciešamajiem sešiem miljoniem, kas arī dotu iespēju vēlāk pieprasīt finansējumu nākamajiem gadiem, tomēr koalīcijas partneri - "Vienotība" - šo lūgumu noraidīja.

Vjačeslavs Dombrovskis ir "diezgan pārliecināts", ka nepieciešamo finansējumu izdosies atrast, tomēr vajag "spert dažus procesuālus soļus", piemēram, iekļaut šo informatīvo ziņojumu valdības darba kārtībā, vēlams rīt, jo nākamā valdības sēde notiks tikai mēneša beigās. Gadījumā, ja šis ziņojums tiks izskatīts mēneša beigās, tad rodas vēl viens "birokrātisks risks", ka FM nepieņems IZM budžeta pieprasījumu uz nākamo gadu, argumentēja ministrs.

Saskaņā ar viņa teikto šī situācija pēc būtības neatšķiras no gadījuma ar Labklājības ministriju, kas uz rītdienas sēdi iesniegusi informatīvo ziņojumu par "kļūdainiem aprēķiniem" pat par lielāku summu.

Premjers gan IZM piedāvāto risinājumu nosauca par "nereālistisku", jo tik lielu summu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem prasīt "nav reāli". Pēc FM aprēķiniem, valdībai lemjot par pašvaldību pieprasījumus plūdu seku likvidēšanai, atlikums līdzekļos neparedzētajiem gadījumiem būs 197 000 latu.

Valdības vadītājs pieļāva, ka būtu jāvērtē iespēja pārdalīt IZM līdzekļus vai arī izdarīt to starp citām ministrijām, tāpat "nevar pilnībā izslēgt budžeta grozījumu scenāriju". Tomēr iespējamie risinājumi nopietni jāpārrunā ar FM. Vienlaikus IZM jānodrošina "daudz maz kvalitatīvu" budžeta plānošanu, gatavojot nākamā gada budžetu, piebilda premjers. "Gatavojot šā gada budžetu, tas nav izdevies," sacīja Valdis Dombrovskis.

Viņš arī klāstīja, ka šodien koalīcija vienojusies šo jautājumu risināt nākamajā valdības sēdē, jo, pirmkārt, ministrijām jāpiesaka izskatāmie jautājumi savlaicīgi, "nevis šodien plkst.13.10", turklāt ir nepieciešams FM saskaņojums.

Tikmēr nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš pauda viedokli, ka šajā jautājumā būtu jārunā par atbildību, un no politiskā viedokļa tā ir Reformu partijas atbildība. "Šodien nedzirdējām, ka izglītības un zinātnes ministrs būtu gatavs šo jautājumu nodot vismaz izskatīšanai tiesībsargājošās iestādēs," piebilda Bērziņš.

Ministrs skaidroja, ka kļūda budžeta plānošanā pieļauta aptuveni pirms gada, rēķinot izmaiņas mērķdotācijās. "Kļūda ir sistēmiska, jo tā sistēma bija pārāk daudz atkarīga no viena konkrēta ierēdņa, kuram aizejot, diemžēl, lietas netika nodotas kārtīgi," norādīja Vjačeslavs Dombrovskis. Tāpēc jauni cilvēki, kas veikuši aprēķinus, esot pieļāvuši kļūdu.

Viņš arī pastāstīja, ka jau gada sākumā tika veikta dienesta izmeklēšana, kurā nav konstatētas konkrētas apsūdzības konkrētam cilvēkam. Savukārt RP ir "pilna atbildība" par visu, kas notiek IZM, bet svarīgākais patlaban - izdarīt visu, lai pedagogiem izmaksātu algas gan šogad, gan nākamajos gados, akcentēja Vjačeslavs Dombrovskis.

Arī premjers piekrīt, ka situācijas risinājums ir jāatrod, tomēr ir svarīgi, lai IZM konstruktīvi piedalītos tā risinājuma meklēšanā un "mazāk nodarbotos ar retoriku". Tāpat jābūt pārliecībai, ka šī situācija tiek koriģēta un neatkārtosies, uzsvēra valdības vadītājs. Izglītības un zinātnes ministrs uz premjera teikto atbildēja, ka jau uzdevis valsts sekretāram pilnveidot sistēmiskus trūkumus, lai sistēma nebūtu atkarīga no viena konkrēta ierēdņa.

Jau ziņots, ka izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis konstatējis, ka iepriekšējos gados IZM budžeta plānošanā ir pieļautas kļūdas, kuru dēļ ir izveidojies iztrūkums 6 042 100 latu apmērā mērķdotācijās pedagogu atalgojumam. Iztrūkums esot izveidojies nekvalitatīvi veiktas budžeta plānošanas dēļ, pildot IZM un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības sadarbības memoranda nosacījumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!