Foto: LETA
Valda Dombrovska (V) valdību veidojošās partijas pirmdien teju trīs stundas ilgušajā koalīcijas padomes sēdē tomēr nepanāca konkrētas vienošanās nedz par Nacionālās apvienības (NA) prasību jau nākamgad pārtraukt uzturēšanās atļauju izsniegšanu pret investīcijām nekustamajos īpašumos, nedz par tā dēvēto demogrāfijas ultimātu, nedz arī par ostu nodokļa ieviešanu.

Tas izriet no premjera Dombrovska un citu politiķu teiktā pēc koalīcijas padomes sēdes.

Valdību veidojošo partiju pārstāvji vienojušies vien turpināt diskusijas par visiem strīdīgajiem jautājumiem.

Patlaban vislielākās viedokļu atšķirības ir jautājumā par to, vai nākamgad jāpārtrauc 2010. gadā ieviestā sistēma, kas ļauj trešo valstu pilsoņiem saņemt termiņuzturēšanās atļaujas apmaiņā pret investīcijām nekustamajos īpašumos.

NA paģēr, lai jau tagad tiktu noteikts konkrēts datums, kad 2014. gadā šīs sistēmas darbība tiks apturēta. Gatava par to vienoties esot arī Reformu partija, kuras deleģētais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts pagājušajā mēnesī ierosināja veidot īpašu ekonomiskās attīstības fondu, kurā katram uzturēšanās atļaujas ieguvējam būtu jāiemaksā noteikta summa.

Savukārt premjera pārstāvētā "Vienotība" iebilst pret to, ka investoriem vairs nebūtu iespējas iegūt uzturēšanās atļaujas apmaiņā pret investīcijām nekustamajos īpašumos. Pēc Dombrovska teiktā, "Vienotība" vēl vērtēs koalīcijas partneru iniciatīvas šajā jomā.

Vienprātības nav arī par vēl 2013. gadā izstrādāto dzimstības veicināšanas pasākumu paketi jeb tā dēvēto demogrāfijas ultimātu – atbilstoši pērn lemtajam, 2014. gadā minimālās māmiņalgas būtu jāpalielina no pašreizējiem 100 latiem līdz 140 latiem mēnesī, bet vecāku pabalstu izmaksas termiņš sociāli apdrošinātajiem vecākiem – līdz laikam, kamēr bērns sasniedzis pusotra gada vecumu. Kopumā šie pasākumi 2014.gadā izmaksātu aptuveni 18 miljonus latu.

NA politiķis Imants Parādnieks apgalvo, ka pret vecāku pabalsta izmaksas termiņa pagarināšanu iebilst vienīgi premjera partijas biedre, labklājības ministre Ilze Viņķele. NA esot gatava diskutēt par lēnāku minimālās māmiņalgas palielināšanu un "ietaupīto" līdzekļu novirzīšanu straujākai no Uzturlīdzekļu garantiju fonda maksāto uzturlīdzekļu apjoma palielināšanai.

NA atbalsta arī RP piedāvājumu ieviest Latvijā ostu nodokli, kas būtu 50 % no summas, par ko ostu ieņēmumi pārsniedz izdevumus. Tomēr valdību veidojošo partiju politiķi pirmdien vienojušies, ka ostu nodokļa iecere vēl jāizvērtē ministrijām. Turklāt premjers Dombrovskis uzstāj, ka vērā būtu jāņem arī valdības sociālo un sadarbības partneru, tas ir, Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) viedoklis.

LTRK pret ostu nodokļa ieviešanu noskaņota piesardzīgi un norāda, ka svarīgi, lai šāda nodokļa vai nodevas ieviešanas dēļ neaugtu ostu pakalpojumu cenas, savukārt
LDDK šo ideju "pilnībā noraida".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!