Foto: LETA

Valdošās koalīcijas pārstāvji balsojumā Saeimā plāno atbalstīt žurnālistes Daces Ķezberes kandidatūru Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļa amatam.

Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Ingmārs Līdaka norādīja, ka politiskais spēks balsos par Ķezberes apstiprināšanu NEPLP. Partijas "Latvijas attīstībai" priekšsēdētājs Juris Pūce ir izteicies, ka Ķezbere būšot tieši ZZS pārstāve NEPLP.

"Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētājas vietnieks Kārlis Šadurskis sacīja, ka frakcija šo jautājumu ir pārrunājusi un atbalstīs Ķezberes kandidatūru. Savukārt nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK frakcija par šo jautājumu lems rīt. Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš uzsvēra, ka Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītāja Inese Laizāne (VL-TB/LNNK) šo kandidatūru esot vērtējusi kā viscienījamāko.

Kā ziņots, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija otrdien NEPLP locekļa amatam izvirzīja Ķezberes kandidatūru. Komisija lūgusi Saeimu par izvirzīto kandidātu balsot 18.jūnija sēdē.

Ķezbere iepriekš sacīja, ka NEPLP locekļa amata pienākumi jāpilda cilvēkam, kurš spēj ātri risināt jautājumus, kas mediju jomā ir svarīgi pašreizējā situācijā. "Ir ļoti daudzi uzdevumi, ar ko šajā amatā ir jātiek galā. Jārisina dažādi jautājumi, kas saistīti ar reklāmu sabiedriskajā medijā. Jādomā par to, vai sabiedrisko radio un televīziju apvienot vai atstāt esošajā situācijā. Tāpat nozīmīgi uzdevumi saistīti ar Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas digitalizāciju. Vēl jāskata jautājumi par mazajām un reģionālajām televīzijām, to dzīvotspēju. Darāmā tiešām ir ļoti daudz, tāpēc man šķiet interesanta iespēja strādāt šajā amatā," sacīja žurnāliste.

Iepriekš iztaujāšanas laikā komisijā Ķezbere pauda uzskatu, ka plašsaziņas līdzekļos nacionālajam uzstādījumam jābūt saistītam ar lepnumu par sabiedrību un tās profesionāļiem. Viņa norādīja, ka ziņas varētu tikt sāktas ar pozitīvajām lietām par to, ka ir atklāta izstāde, noticis interesants koncerts, un pēc tam sekotu sliktā ziņa, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs ir kaut ko atklājis. Ķezbere piebilda, ka viņas profesionālā pieredze varētu noderēt, lai plašsaziņas līdzekļu jomu sakārtotu tik lielā mērā, cik tas ir iespējams.

Ķezberes kandidatūru pieteikusi Jūrmalas Vēstures un mākslas biedrība. Viņa iepriekš bijusi Nacionālās radio un televīzijas padomes locekle. Pretendentei ir žurnālistes izglītība.

LETA arhīvā atrodamās ziņas liecina, ka 2003. gadā KNAB konstatēja, ka toreizējā Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTP) locekle Ķezbere ir pārkāpusi likumu "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā", jo ieņēmusi arī Jūrmalas domes deputāta amatu, par ko jau ir saukta pie administratīvās atbildības un sodīta ar naudas sodu.

Lai arī Ķezbere vērsās Jūrmalas tiesā, sūdzība tika noraidīta kā nepamatota un KNAB lēmums atstāts spēkā negrozīts.

Kā ziņots, komisija 10.jūnijā uzklausīja un iztaujāja NEPLP locekļa amata kandidātus.

Uz vakanto amatu bija pieteiktas vēl četras citas kandidatūras - Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta pētnieks, kultūras ministres padomnieks sabiedrības integrācijas un mediju politikas jautājumos Mārtiņš Kaprāns, AS "Lauku Avīze" izdevniecības projektu vadītāja, literārā redaktore, žurnāliste Eva Mārtuža, Komunikoloģisko pētījumu centra valdes loceklis, Rīgas Starptautiskās ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolas lektors Aleksandrs Mirlins un žurnāla "Bilance" galvenais redaktors Guntis Rozenbergs.

Šī gada aprīlī Saeima no NEPLP locekļa amata atbrīvoja Gintu Grūbi, kurš bija iesniedzis atlūgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!