Foto: Saeimas administrācija
Koalīcijas pārstāvji neredz šķēršļus budžeta projekta konceptuālai atbalstīšanai pirmdien, 31. oktobrī, gaidāmajā balsojumā Saeimā, liecina valdību veidojošo partiju politiķu paustais, solot balsot "par".

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis sacīja, ka budžeta projekts ir ļoti rūpīgi izsvērts valdības sēdēs un, ka tas nodrošinās būtisku finansējuma pieaugumu veselībai, izglītībai un aizsardzībai. Politiķis norādīja, ka budžeta neapstiprināšana nozīmētu, ka netiek domāts par valsts drošību. Vaicāts par to, kas varētu raisīt lielākās debates nākamā gada finanšu plāna izskatīšanas laikā, Brigmanis atbildēja, ka sagaida, ka budžetu kritizēs opozīcija, bet "tāds ir tās darbs".

Arī "Vienotības" priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns apliecināja, ka politiskais spēks atbalstīs budžeta projektu, taču vairāku iemeslu vērtējums budžetam ir "apmierinoši". Veselības sistēmā lielā mērā situācija būs bez pārmaiņām, jo nav iedots skaidrs redzējums par to, kā uzlabot situāciju nozarē, pauda politiķis. Viņš norādīja, ka budžeta projekta izskatīšanas laikā būs jāveic grozījumi attiecībā uz plānotajām izmaiņām transportlīdzekļu nodevu aprēķināšanā, lai neciestu mazie uzņēmumi un arī vairāki novadu iedzīvotāji, kuri darbā izmanto attiecīga tipa automašīnas.

Kā pozitīvās lietas nākamā gada budžeta projektā "Vienotības" priekšsēdētāja vietnieks minēja atalgojuma pieaugumu iekšlietu sistēmas darbiniekiem, kā arī skolotu atalgojuma reformas turpināšanu. Lai gan politiskais spēks nav gandarīts, ka minimālā alga paaugstināsies tikai par desmit eiro, tomēr arī tas ir vērtējams kā progress, piebilda Smiltēns.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš apliecināja, ka koalīcija ir vienojusies par budžeta prioritātēm. Arī Bērziņš norādīja, ka saistībā ar transportlīdzekļu nodevas izmaiņām uz galīgo lasījumu tiks piedāvāts pārstrādāts grozījumu modelis. Diskusijas vēl esot plānotas par elektroenerģijas obligātās iepirkuma komponentes piemērošanu, taču šajā jautājumā paredzama neitrāla ietekme uz budžetu.

Kā ziņots, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija iepriekš konceptuāli izskatīšanai pirmajā lasījumā atbalstījusi 2017. gada valsts budžeta projektu, kurā plānotie ieņēmumi ir 8,066 miljardi eiro, savukārt izdevumi – 8,367 miljardi eiro.

Pirmdien, 31. oktobrī, pulksten10 Saeima sanāks uz ārkārtas sēdi, lai nākamā gada budžeta projektu skatītu konceptuāli pirmajā lasījumā. Likums par valsts budžetu nākamajam gadam tiek skatīts divos lasījumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!