Foto: DELFI
Topošās koalīcijas partneri pagaidām neesot panākuši galīgo vienošanos par amatu sadalījumu jaunajā valdībā.

Koalīcijas partiju - "Vienotības", Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), kā arī nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) pārstāvji apliecināja, ka arī neformālajās sarunās vienošanās pagaidām nav panākta.

Sākotnēji no atsevišķiem politiķiem izskanēja skepse par to, ka vienošanās varētu tikt panākta pirmdienas rīta paredzētās trīspusējās tikšanās laikā. Tomēr vēlāk šo tikšanos tika nolemts pārcelt uz vēlāku laiku.

Joprojām galvenais jautājums ir par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārraudzību, uz ko pretendē ZZS, un arī nacionālā apvienība vēlētos turpināt vadīt šo ministriju. Pēc iepriekšējās koalīcijas partneru tikšanās, kas notika piektdien, Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) gan sacīja žurnālistiem, ka ZZS piekrita uzņemties vadīt Ekonomikas ministriju.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija, viens no iespējamiem kompromisa variantiem, par kuriem partneriem bija iespēja šajās dienas diskutēt, būtiski neatšķiras no premjerministres Laimdotas Straujumas (V) pirmā piedāvājuma par atbildības jomu sadali. Tajā mainījās tikai tas, ka "Vienotība" uzņemtos pārraudzību pār VM, ZZS - pār EM un Izglītības un zinātnes ministriju (IZM), kā arī šai politiskajai partijai būtu iespēja deleģēt VARAM parlamentāro sekretāru. Savukārt nacionālajai apvienībai būtu Saeimas spīkera amats, kā arī IZM parlamentārā sekretāra postenis.

ZZS šis variants neapmierināja, jo šīs politiskais spēks vēlas pārraudzīt VARAM, tāpēc kā viens no iespējamajiem piedāvājumiem iepriekš izskanējis sadalījums, kas paredzētu skaita ziņā vienādu - katram piecu - posteņu piešķiršanu katrai no koalīcijas partijām. Saskaņā ar šo piedāvājumu "Vienotībai" pienāktos premjerministra amats, kā arī Finanšu, Ārlietu, Satiksmes un Veselības ministrijas pārraudzība. ZZS pienāktos aizsardzības, labklājības, zemkopības, vides aizsardzības un reģionālās attīstības, kā arī iekšlietu ministra amats. Nacionālajai apvienībai saglabātos pārraudzība pār Tieslietu ministriju un Kultūras ministriju, kā arī tā iegūtu ekonomikas un izglītības un zinātnes ministra un Saeimas priekšsēdētāja amatu.

Pie šī sadalījuma esot iespējamas arī izmaiņas, piemēram, iekšlietu ministra amatu nododot VL-TB/LNNK, savukārt Izglītības un zinātnes ministrijas pārraudzību uzticot ZZS.

Tomēr ir maz ticams, ka šāds scenārijs varētu īstenoties, jo partneri tam nepiekristu.

Sākotnēji koalīcijas partneri plānoja rīt no rīta vēlreiz tikties, lai turpinātu diskusijas šajā jautājumā un darbu pie valdības deklarācijas, tomēr vēlāk organizatorisku iemeslu dēļ nolēma šo sarunu pārcelt uz vēlāku laiku. Precīzs tikšanās laiks vēl nav izziņots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!