Foto: F64
Pretēji sākotnējai iecerei vienoties par vienu kandidātu valsts kontroliera amatam, koalīcija otrdien Saeimā plāno iesniegt divas kandidatūras - "Vienotības" virzītās auditores Ivetas Rutkovskas un Reformu partijas un Nacionālās apvienības kopīgi virzītās kandidātes, Valsts kontroles padomes locekles Elitas Krūmiņas kandidatūras. Savukārt opozīcija savus kandidātus nevirzīs, bet par iespējamo atbalstu koalīcijas pretendentēm lems pēc viņu uzklausīšanas.

Pretēji sākotnējai iecerei vienoties par vienu kandidātu valsts kontroliera amatam, koalīcija otrdien Saeimā iesniedza divas kandidatūras - "Vienotības" virzītās auditores Ivetas Rutkovskas un Reformu partijas un Nacionālās apvienības kopīgi virzītās kandidātes, Valsts kontroles padomes locekles Elitas Krūmiņas kandidatūru. Savukārt opozīcija savus kandidātus nevirzīs, bet par iespējamo atbalstu koalīcijas pretendentēm lems pēc viņu uzklausīšanas.

Koalīcijas partiju pārstāvji otrdien pēcpusdienā, noslēdzoties kandidātu pieteikšanās termiņam, iesnieguši Saeimā divus pieteikumus ar kandidatūrām uz Valsts kontroliera amatu. Viens no pieteikumiem ir par Rutkovsku, otrs - par Krūmiņu, portālam "Delfi" apstiprināja Saeimas Preses dienesta pārstāvis Juris Vīgulis.

Pēc "Vienotības" frakcijas tikšanās ar Krūmiņu frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis žurnālistiem pastāstīja, ka abas kandidātes izrādījušās ļoti spēcīgas, tāpēc "Vienotība" uzskata, ka sarunas ar abām valsts kontroliera amata pretendentēm būtu jāturpina atbildīgajā Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijā, kurā "fundamentālā diskusijā" vajadzētu tapt skaidrākai vīzijai par Valsts kontroles darbu nākotnē.

Savukārt Saeimas opozīcijā esošās "Saskaņas centra" (SC) un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas nevirzīs savus pretendentus uz valsts kontroliera amatu, bet ar koalīcijas partiju izvēlētajām kandidatūrām iepazīsies pēc oficiālas izvirzīšanas.

"Saskaņas centra" (SC) frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins portālam "Delfi" teica, ka frakcija pagaidām vēl nav nosliekusies par labu kādai no abām koalīcijas piedāvātajām kandidātēm - Rutkovskai vai Krūmiņai - un plāno ar viņām tikties vēlāk.

Agešins uzsvēra, ka SC frakcija abas kandidātes vērtēs atbilstoši pašreizējās valsts kontrolieres Ingūnas Sudrabas nosauktajiem kritērijiem – lai nākamais valsts kontrolieris būtu ne tikai ar audita un revīzijas pieredzi, bet arī būtu strādājis valsts iestādē un pārzinātu tās darba specifiku.

Arī ZZS frakcijas pārstāve Ilona Jurševska portālam "Delfi" teica, ka frakcija nav lēmusi par kandidātu izvirzīšanu Valsts kontroles vadītāja amatam. Savukārt par abām koalīcijas izvirzītajām kandidātēm ZZS frakcijā runāšot trešdien.

Jau vēstīts, ka RP un Nacionālā apvienība (NA) otrdien vienojušās uz valsts kontroliera amatu virzīt pašreizējo Valsts kontroles padomes locekli Elitu Krūmiņu. Savukārt "Vienotība" iepriekš izvirzīja kādreizējo auditorfirmas "Rodl&Partner" partneri Ivetu Rutkovsku.

Sākotnēji koalīcijas partijas plānoja izraudzīties vieno no abām pretendentēm.

Rutkovska amatam izvirzīta, ņemot vērā viņas profesionalitāti un ilggadējo pieredzi atbilstoši uzstādījumam uz šo amatu virzīt profesionālu auditoru ar starptautisku pieredzi, uzsver "Vienotība".

Rutkovska jau pirmdien norādīja – ja politiskās partijas vienosies par viņas kandidatūras virzīšanu apstiprināšanai valsts kontrolieres amatā, tad viņa jau tuvākajā laikā vēlētos tikties ar pašreizējo valsts kontrolieri Ingūnu Sudrabu, lai apzinātu šīs iestādes darba specifiku, "iesāktos darbus un vadības principus".

Rutkovska iepriekš astoņus gadus strādājusi starptautiskajā audita kompānijā "Rodl & Partner", kurā ieņēma rīkotājdirektores un valdes locekles amatu. Rutkovskai ir 14 gadu ilga konsultantes un biznesa pasniedzējas pieredze finanšu un grāmatvedības jomā. Viņa kopš 1995.gada ir zvērināta revidente, sertificēta nodokļu konsultante. Pašlaik viņa strādā apdrošināšanas kompānija "RSA Balta AAS" par vecāko iekšējo auditoru Centrālajā un Austrumu Eiropā.

Kopš 1996.gada Rutkovska sadarbojas ar "Komercizglītības centru", kur konsultē, izstrādā un vada finanšu vadības kursus Latvijas uzņēmumu vadītājiem un banku speciālistiem. Viņas klientu vidū ir tādi uzņēmumi kā LMT, "Latvijas dzelzceļš", "Latvenergo", "Latvijas Finieris", kā arī vairākas bankas - SEB, "Hansabanka", "Rietumu banka" un "Parex banka". Viņa arī ir vairāku publikāciju autore, ir Latvijas Zvērināto Revidentu Asociācijas un Latvijas nodokļu konsultantu asociācijas biedre.

Savukārt Krūmiņa 2005.gada maijā Saeimā ievēlēta par Valsts kontroles padomes locekli, kā arī iecelta par Trešā revīzijas departamenta direktori. Savukārt 2009.gada maijā viņa atkārtoti ievēlēta par Valsts kontroles padomes locekli. Viņa otrdien žurnālistiem atzina, ka, ņemot vērā astoņu gadu pieredzi Valsts kontrolē, viņa būtu piemērota kandidatūra uz valsts kontroliera amatu. Krūmiņa atzina, ka nezinot, kuri politiskie spēki piedāvājuši viņas kandidatūru.

Saeimas deputātiem kandidatūras kontroliera amatam bija jāiesniedz līdz otrdienai, bet 17.janvārī plānots Saeimas balsojums par nākamo valsts kontrolieri. 

Pašreizējās valsts kontrolieres Sudrabas pilnvaru termiņš beigsies 21.janvārī, taču viņai darba pienākumi jāturpina tik ilgi, kamēr būs ievēlēts viņas amata pēctecis. Valsts kontrolieres amatā viņa ir kopš 2004.gada 22.decembra un pavadījusi tur maksimāli pieļaujamo laiku – divus termiņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!