Foto: DELFI

Koalīcijas partijām ceturtdienas Saeimas plenārsēdē nebūs vienota balsojuma par Ivara Bičkoviča pārvēlēšanu Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētāja amatā, žurnālistiem apstiprināja Ministru prezidente Laimdota Straujuma ("Vienotība").

"Koalīcijai nav vienots balsojums," sacīja Straujuma.

Katrs no valdību veidojošajiem politiskajiem spēkiem paudis savu viedokli, koalīcijas vadošā partija "Vienotība" plāno neatbalstīt Bičkoviča kandidatūru, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) balsos par, savukārt Nacionālā apvienība (NA) par savu pozīciju vienošoties trešdien frakcijas sēdē.

Aģentūras BNS iepriekš veiktā aptauja liecina, ka skaidru atbalstu no visiem Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem Bičkovičam paudusi vien ZZS.

Saeimas Juridiskā komisija iepriekš ar balsu vairākumu atbalstīja Bičkoviča pārvēlēšanu.

Iepriekš Saeimā saņemts AT plēnuma un Tieslietu padomes iesniegums, kurā tiek pausts atbalsts Bičkoviča pārvēlēšanai amatā. AT priekšsēdētājs tiek iecelts uz pieciem gadiem.

AT tiesneši plēnumā nolēma uz AT priekšsēdētāja amatu virzīt esošo priekšsēdētāju Bičkoviču. Par viņu nobalsoja 23 no 40 tiesnešiem. 21 ir minimālais balsu skaits, lai nolemtu par kandidāta virzīšanu uz AT priekšēdētāja amatu. Otrs kandidāts uz šo amatu bija Administratīvo lietu departamenta tiesnesis Andris Guļāns.

Bičkovičs AT vada kopš 2008.gada, savukārt Guļāns bija AT priekšsēdētājs no 1994. līdz 2008.gadam. Viena un tā pati persona var būt par AT priekšsēdētāju ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!