Foto: LETA
Ādažu novada domes priekšsēdētāja Māra Sprindžuka (ZZS) koalīcijas partneri šodien iecerējuši novada vadītāju gāzt no amata, liecina Ādažu novada domes sēdes darba kārtība.

Jautājumu par domes priekšsēdētāja atsaukšanu un jaunām domes priekšsēdētāja vēlēšanām iesniegusi Sprindžuka vietniece Karina Tinamagomedova (SC).

Tinamagomedova sacīja, ka Sprindžuka gāšanas iemesls ir koalīcijas līguma neievērošana, kas paredzot konkrētus nosacījumus. Pašvaldības deputāte atteicās atklāt, ko tieši Sprindžuks pārkāpis, norādot, ka tā ir "privāta vienošanās". "Cilvēks pasēdēja, lai iet mierīgi," sacīja Tinamagomedova.

Sprindžuka vietā "Saskaņas centra" deputāte domes sēdē rosinās par novada mēru iecelt "Vienotības" deputātu Normundu Zviedri - viņš esot gudrs, parādījis sevi darbā un ļoti godīgs.

Arī Sprindžuks pastāstīja, ka formālais viņa gāšanas iemesls ir koalīcijas partneru uzticības zaudēšana. Viņš atzina, ka ar paša izveidoto koalīciju sadarbība nav izdevusies - viņš no partneriem izjutis ilgstošu spiedienu, lai sāktu "šeftēties" un rīkotu iepirkumus un konkursus "savējiem".

Sprindžuks norādīja, ka ar savu reputāciju un vērtību sistēmu uz šādu rīcību atteicies parakstīties, tāpēc atklāti sācis sarunas ar opozīcijā esošo partiju "Reģionu alianse" par jaunas koalīcijas izveidi. "Brāļošanās ar pretinieku nometni", kur savtības esot mazāk, kļuvusi par galveno iemeslu, kāpēc koalīcijas partneri nolēmuši mēru no amata gāzt.

Pēc Sprindžuka teiktā, koalīcijas partneri vēlējušies veidot atsevišķu, no juridiskām struktūrām nodalītu iepirkumu struktūrvienību, lai izslēgtu "četru acu principu" un pašvaldības iepirkumus varētu saņemt deputātiem piederošas vai agrāk piederējušas firmas. "Ādaži patlaban atrodas stabilizācijas procesā, mums ir Finanšu ministrijas aizņēmums, un šādā situācijā tas ir dubultā amorāli," uzskata Sprindžuks.

Sprindžuks Ādažu novada priekšsēdētāja amatā ievēlēts 20.jūnijā, pārņemot varu no Pētera Balzāna, kura pārstāvētā "Reģionu alianse" 2013.gadā pašvaldību vēlēšanās Ādažos saņēma 40% vēlētāju atbalstu un sešus no 15 pašvaldības deputātu mandātiem. Pats Balzāns par mēru atkārtoti kļūt nevēlējās, tāpēc viņa vietā mēra amatam tika virzīts Valērijs Bulāns ("Reģionu alianse").

Taču Sprindžukam bija izdevība izveidot jaunu koalīciju no piecām partijām, kuru sadarbība, piemēram, valdības koalīcijā, nebūtu iedomājama. Par Sprindžuku mēra amatā nobalsoja trīs deputāti no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), pa diviem - no "Vienotības" un "Saskaņas centra", kā arī pa vienam - no nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK un "Sadarbības". Tādējādi koalīcija izveidota astoņiem cilvēkiem, kas pārstāv piecas dažādas partijas.

Ādažu novada domes sēde notiks šodien plkst.14. Tajā paredzēts apstiprināt gan pašvaldības 2014.gada budžetu, gan apjomīgu pašvaldības struktūrvienību reorganizāciju. Sprindžuks pauda pārliecību, ka budžets izveidots tik kvalitatīvi un caurskatāmi, ka par to nobalsos visi 15 pašvaldības deputāti.

Kad visi dienaskārtības jautājumi būs izskatīti, kā pēdējie tiks skatīti Tinamagomedovas iesniegtie priekšlikumi par Sprindžuka gāšanu un jauna mēra vēlēšanu. Šo jautājumu izskatīšanas laikā sēdi vadīs Tinamagomedova. Lēmuma priekšlikumā par jauna mēra ievēlēšanu pagaidām konkrēti kandidāti nav minēti, taču Sprindžuks pieļāva, ka šodien varētu izveidoties vēsturiska situācija, kad par koalīcijas mēru nobalso opozīcijas deputāti.

Bulāns norādīja, ka "Reģionu alianse" Ādažos ir opozīcijā, nevis koalīcijā, taču viņš nevēlējās pirms domes sēdes atklāt partijas nostāju par to, vai partija atbalstīs Sprindžuka palikšanu amatā. Viņš arī atturējās komentēt, vai "Reģionu alianse" nesaskaņas koalīcijā varētu izmantot, lai uzņemtos jaunas koalīcijas veidošanu. "Vispirms gribam noskaidrot, kāpēc tiek izteikta neuzticība," sacīja Bulāns.

Uz jautājumu, vai pašreizējās koalīcijas darbu viņš vērtētu kā konstruktīvu un produktīvu, Bulāns atbildēja noliedzoši, taču atteicās izklāstīt, uz kādiem novērojumiem šāds spriedums balstīts.
Pērn jūnijā, uzreiz pēc ievēlēšanas, Sprindžuks skaidroja, ka sadrumstalotā koalīcijā ir apvienojušās partijas, kas vēlas izmaiņas Ādažos. "Ādažu gadījumā bija skaidrs, ka jābūt izmaiņām. Un bija partijas, kas uz tām pozicionējās. Konsultācijas notiks visos virzienos, un tā "ķīmija" veidojās starp mazajiem. Protams, piecām mazām partijām būs grūtāk saprasties, bet tas būs izaicinājums, un es ceru, ka izdosies turēt kopā koalīciju," pauda jaunievēlētais Ādažu novada mērs. Tāpat viņš piebilda, ka ir pazīstams arī ar opozīciju, ar kuru vieno darbs desmit gadu garumā, un pauda, ka koalīcijai būtu veselīgi skatīsies arī uz opozīcijas priekšlikumiem.

Taujāts par Ādažu novadā nepieciešamajām izmaiņām, Sprindžuks atzina, ka tās ir nepieciešamas visās jomās, kā vienu no izaicinājumiem minot finanšu situācijas stabilizēšanu. "Te pirmo reizi toni noteiks cilvēki, kas nav bijuši uzņēmumos un nav saistīti ar izpildvaru, tālab ar svaigu skatījumu varēs raudzīties uz lietām. Protams, ir spēles noteikumi, kas dažos gadījumos ir labi, bet citos - tomēr ne," pauda novada domes priekšsēdētājs.

Sprindžuks dzimis 1971.gadā. 1994.gadā beidzis Latvijas Lauksaimniecības universitāti, iegūstot bakalaura grādu agronomijā. 1998.gadā beidzis Kanzasas Universitāti ASV, iegūstot maģistra grādu valsts pārvaldē.

Viņš strādājis Zemkopības ministrijā par Integrācijas un ārējo sakaru departamenta direktoru, bijis 7.Saeimas deputāts, Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs, vadījis iestāšanās sarunas ar Eiropas Savienību lauksaimniecības jautājumos. 8.Saeimas vēlēšanās kandidēja no TP saraksta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!