Foto: stock.xchng
Koalīcijas partneri pirmdien sāka diskusijas, lai līdz nākamajai ceturtdienai atrastu risinājumu pašvaldību deputāta pilnvaru ierobežošanai gadījumā, ja pret viņu rosināts sākt kriminālvajāšanu par kāda nozieguma pastrādāšanu, pēc koalīcijas sadarbības padomes sēdes teica partiju pārstāvji.

Koalīcijas partneri pagaidām gan nepiedāvā konkrētas alternatīvas aizvadītajā ceturtdienā Saeimā ar daļas Nacionālās apvienības (NA) deputātu noraidītajam priekšlikumam, kas paredzēja ierobežot pašvaldības deputāta pilnvaras, ja pret viņu ir sākta kriminālvajāšana par smagu vai sevišķi smagu noziegumu.

Tomēr vides aizsardzības un pašvaldības lietu ministrs Edmunds Sprūdžs (RP), kurš pēc šī Saeimas balsojuma izteica iespējamību demisionēt, pirmdien pauda atzinību par šī jautājuma saglabāšanos Saeimas darba kārtībā.

Partijas vienojās, ka meklēs risinājumus, lai būtu iespējams vienoties par konkrētiem pārkāpumiem, kas liktu ierobežot pašvaldības deputāta pilnvaras, pauda Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa ( V).

Savukārt Nacionālās apvienības (NA) frakcijas deputāts Raivis Dzintars sacīja, ka "mērķis visiem ir viens, bet jautājums ir par tehniku un taktiku, kā to sasniegt"."Ierobežojumam būtu jābūt uz jebkuru pārkāpumu, taču jābūt filtram, lai nesabojātu dzīvi kādam nevainīgam cilvēkam," teica Dzintars.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) parlamentārais sekretārs un NA Saeimas frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis pastāstīja, ka līdz 23.maijam tiek gaidīti priekšlikumi likumprojekta trešajam lasījumam, pēc kā sekos diskusijas gan Saeimas pašvaldību komisijas darba grupā, gan komisijā, un nepieciešamības gadījumā arī koalīcijā.

Cilinskis uzskata, ka lēmuma pieņemšanā par deputāta pilnvaru ierobežošanu jāiesaista ar politiku nesaistīta institūcija.

Jau vēstīts, ka Reformu partija (RP) pēc sarunas ar ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru pieļauj rosināt ideju atstādināt no darba pašvaldībā tos deputātus pret kuriem sākta kriminālvajāšana par tīšu noziegumu, neatkarīgi no tā smaguma, pirmdien žurnālistiem pastāstīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP).

Šādu regulējumu Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumā varētu izstrādāt un par to pārliecināt koalīcijas partnerus jau uz trešo lasījumu, iesniedzot priekšlikumu līdz 23.maijam, sacīja RP Saeimas frakcijas vadītājs Edmunds Demiters.

Savukārt Kalnmeiers pēc viesošanās RP frakcijā žurnālistiem izklāstīja, ka pašu politiķu "ētikas un politiskas gribas jautājums" ir izvērtēt, vai pašvaldības deputāts, pret kuru sākta kriminālvajāšana par kādu noziegumu, tiesīgs turpināt darbu pašvaldībā. 


Ģenerālprokurors neuzskata, ka būtu paplašināmas prokuroru pilnvaras, ļaujot viņiem iesaistīties lēmuma pieņemšanā par deputāta atstādināšanu no amata.

Ziņots arī, ka ceturtdien Saeimas vairākums balsojumā noraidīja ieceri liegt par smagiem noziegumiem kriminālvajātiem pašvaldību deputātiem strādāt.

Sākotnēji priekšlikumos tika rosināts noteikt, ka pašvaldības deputāta pilnvaras apturamas, ja pret viņu sākts kriminālprocess vai kriminālvajāšana. Abi šie priekšlikumi netika atbalstīti, tā vietā paredzot noteikt, ka pašvaldības deputāta pilnvaras apturamas, ja pret viņu sākta kriminālvajāšana par smagu vai sevišķi smagu noziegumu, par ko maksimālais sods pārsniedz trīs gadus cietumā.

Sākotnēji VARAM priekšlikumi šim likumprojektam paredzēja paplašināt regulējumu, kas attiecas uz deputāta pilnvaru apturēšanu un deputāta aizvietošanu uz laiku.

VARAM rosināja noteikt, ka deputāta pilnvaras tiek apturētas, ja pret viņu Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā sākts kriminālprocess.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!