Foto: DELFI

Valdošās koalīcijas politiķiem ir dažādi viedokļi par priekšlikumiem Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darba uzlabošanai, tomēr, visticamāk, konkrēts risinājums tiks rasts pēc parlamenta vēlēšanām.

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) nav spriedusi par paustajiem ieteikumiem, un tās Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis norāda, ka reāla rīcība KNAB jautājumā sekos tikai pēc vēlēšanām. "Rīt var parādīties jaunas idejas, tāpēc pašreizējo ieteikumu komentēšana būtu vērtējama kā "tukša gaisa kulšana. "Ja būs jāpauž viedoklis par katru priekšlikumu, kas cirkulē apkārt, mēs kļūsim traki," norādīja politiķis.

Attiecīgajai darba grupai ir jārīko oficiāla savu priekšlikumu prezentācija un diskusija, kurā tiek uzaicinātas visas ieinteresētās puses. Tādā gadījumā ZZS varētu komentēt prezentācijā paustos secinājumus. Politiskā spēka vēlētājiem neinteresējot KNAB jautājums, bet gan tas, vai Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) pildīs solījumu par subsīdiju saglabāšanu lauksaimniekiem, skaidroja Brigmanis.

Arī nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) līdzpriekšsēdētājs, tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš aģentūrai LETA sacīja, ka nacionālā apvienība vēl nav pārrunājusi šos priekšlikumus, līdz ar to nevar sniegt vērtējumu par to, kāds risinājums būtu labākais risinājums KNAB situācijas uzlabošanai. Nacionālā apvienība tuvākajā laikā varētu diskutēt par priekšlikumiem KNAB darba pilnveidošanai.

Vienlaikus Bērziņš akcentēja, ka situācija KNAB nav apmierinoša, tātad tā ir jārisina. Tomēr lēmumi šajā jautājumā būtu jāpieņem jaunajai valdībai un jaunajam Saeimas sasaukumam, ņemot vērā, ka līdz parlamenta vēlēšanām atlikušas vien trīs nedēļas, piebilda politiķis.

Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Valdis Zatlers (RP) iepriekš pauda, ka atbildīgajai darba grupai jāturpina diskutēt par izmaiņām KNAB. Viņš pieļauj, ka korupcijas apkarošanas operatīvais darbs varētu tikt nodots Iekšlietu ministrijas (IeM) pārraudzībā.

Zatlers norāda, ka KNAB iekšienē ir redzamas problēmas un ka līdz šim korupcijas novēršanas joma un korupcijas apkarošanas joma nav strādājusi kā vienots veselums. Līdz ar to lietderīgāka būtu partiju finansēšanas pārbaudes uzticēšana vienai institūcijai, bet korupcijas apkarošanas operatīvais darbs varētu tiktu nodalīts un nonāktu IeM pārraudzībā, jo ministrija jau tagad atbild par līdzīga veida struktūrām - Valsts policiju un Drošības policiju.

Savukārt "Vienotības" politiķiem ir dažādi viedokļi par iespēju mainīt pārraudzību pār KNAB. Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) atbalsta KNAB nodošanu IeM pārraudzībā, un sola priekšlikumu pārrunāt arī koalīcijā. Tikmēr viņas partijas biedrs, bijušais KNAB priekšnieks Aleksejs Loskutovs (V) kategoriski iebilst pret KNAB pakļaušanu Iekšlietu ministrijai.

Kā ziņots, ekspertu darba grupa, kas izvērtēja KNAB darbību, rosina to pievienot Iekšlietu ministrijas resoram. Par šādu ekspertu ierosinājumu vēl notikšot diskusijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!