Foto: AFI

Reaģējot uz Zatlera reformu partijas (ZRP) aicinājumu "Vienotībai" veidot valdību kopā ar ZRP un "Saskaņas centru" (SC), premjera amatam virzot "Vienotības" pārstāvi, pašreizējo valdības vadītāju Valdi Dombrovski, "Vienotība" aicina apsvērt ideju par iespējamu "varavīksnes koalīciju", kas ietvertu visus 11.Saeimā ievēlētus spēkus, arī Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS).

Šādu piedāvājumu "Vienotība" pirmdien pusdienlaikā izteica Nacionālajai apvienībai VL-TB/LNNK, ar kuru pirmo tikās pēc ZRP valdes sestdienas nakts lēmuma, žurnālistus informēja Dombrovskis.

Dombrovskis norādīja, ka Nacionālā apvienība tiesiskuma jautājumos 10.Saeimā atbalstīja "Vienotību", tāpēc neesot pamata apvienību sodīt, atstājot to opozīcijā.

Savukārt "Vienotības" valdes priekšsēdētāja, 10.Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa norādīja, ka šobrīd "acīmredzami izveidojies pēcvēlēšanu bloks – ZRP ar SC", tāpēc "Vienotība" piedāvā "varavīksnes koalīcijas" risinājumu, kas nozīmē "visiem būtu jāatkāpjas no savām sarkanajām līnijām".

ZRP iepriekš par savu sarkano līniju noteikusi nesadarbošanos ar oligarhiem - par oligarhu partiju dēvējot Zaļo un zemnieku savienību (ZZS). Savukārt Nacionālā apvienība kategoriski iebilst pret sadarbību ar SC.

Savukārt Nacionālās apvienības premjera amata kandidāts Gaidis Bērziņš pavēstīja, ka VL-TB/LNNK aicinājusi "Vienotību" kopā ar Nacionālo apvienību "uzņemties lielāku iniciatīvu latviskās valdības veidošanā", ko vadītu Dombrovskis.

Gan Bērziņš, gan otrs Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars uzsvēra, ka jautājums par varavīksnes koalīciju šobrīd neesot darba kārtībā, turklāt neesot īsti skaidrs, ko nozīmē "varavīksnes koalīcija". Dzintars arī izsvēra, ka VL-TB/LNNK valde aicinājusi "Vienotībai" un Nacionālajai apvienībai veidot "nacionālo kodolu", tāpēc ne par kādiem citiem modeļiem bez valdes lēmuma viņi neesot pilnvaroti runāt.

Dzintars arī pauda cerību, ka joprojām iespējams izveidot valdību kopā ar "Vienotību" un ZRP.

"Vienotības" pārstāvis Kārlis Šadurskis savukārt norādīja, ka sarunas bija iedvesmojošas, jo izrādījās - Dombrovski kā valdības vadītāju redz ne tikai ZRP koalīcijā ar SC, bet arī Nacionālā apvienība. Viņš gan uzsvēra, ka par visiem piedāvātajiem modeļiem būtu jādiskutē politisko spēku valdēs, un "Vienotība" to darīs pirmdien vakarā.

Savukārt Bērziņš žurnālistiem sacīja, ka Nacionālās apvienības valde notika jau pirmdien no rīta, tāpēc viņš nevarēja atbildēt, kad tā varētu sanākt uz nākamo sēdi.

Jau vēstīts, ka ZRP valde naktī no piektdienas uz sestdienu pēc daudzu stundu garas sēdes nolēma, ka jāveido plaša koalīcija no ZRP, "Vienotības" un "Saskaņas centra" (SC) un aicinājusi šīs koalīcijas vadīšanu uzņemties pašreizējam premjeram Dombrovskim. Savukārt "Vienotība"koalīcijas veidošanai ar SC nepiekrīt, kā arī aicinājusi ZRP savu viedokli līdz tikšanās reizei pirmdien vēl pārdomāt.

Savukārt SC ir nosaucis ZRP lēmumu par vēsturisku un tās līderis Nils Ušakovspaziņoja, ka apvienība ir gatava strādāt koalīcijā, pat ja no tās atšķelsies kreisi noskaņotie Latvijas Sociālistiskās partijas biedri. SC arī joprojām cer, ka valsts intereses "Vienotībai" ir svarīgākas par amatiem, un ka "Vienotība" pievienosies plašai un stabilai koalīcijai.

Savukārt iepriekš SC, ZRP, "Vienotības" un Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK līderi uzsvēra nepieciešamību saliedēt sabiedrību, taču par iespēju šim mērķim veidot visu četru partiju kopīgu tā dēvēto "varavīksnes valdību" izteicās atturīgi.

Kā ziņots, SC parlamenta ārkārtas vēlēšanās ieguva visvairāk jeb 31 mandātu. ZRP ieguvusi 22 mandātus, "Vienotība" - 20 mandātus, VL-TB/LNNK - 14 mandātus, bet ZZS - 13 mandātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!