Foto: F64

Zatlera reformu partijas (ZRP) ieturētā pauze sarunās par nākamās valdības izveidošanu nav bijusi vajadzīga pašai ZRP, bet gan koalīcijas partneriem - "Vienotībai" un Nacionālajai apvienībai VL-TB/LNNK – un piektdien sarunas turpināsies. Ceturtdien līdz darba dienas beigām vienošanās par amatu sadalījumu gan nebija panākta, jo topošajā šo trīs partiju koalīcijā atšķiras redzējums par iespēju koncentrēt vienas partijas rokās vairākas saimnieciskās ministrijas, un, lai to atrisinātu, netiek izslēgta iespēja aicināt ar partijām nesaistītas kompromisa figūras, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija.

ZRP līderis, eksprezidents Valdis Zatlers ceturtdien vakarā žurnālistiem apgalvoja, ka iemesls partijas paņemtajam pārtraukumam bijusi gan koalīcijas partneru publiska retorika, gan tas, ka piedāvājums nozaru sadalei neesot atbildis tam, kas izriet no partiju programmu saskaņošanas procesa. "Nav runa par ministriju skaitu, bet gan par to, kuras ministrijas tās ir," sacīja Zatlers, norādot, ka ZRP jau pirms vēlēšanām bija skaidri noteikusi vairākas jomas, kurās tai ir reformu plāni.

Portāla "Delfi" rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina - šobrīd "Vienotība" "likusi galdā" Zatlera partijai piedāvājumu par amatu sadalījumu pēc formulas "7 (ZRP)-5 (V) - 3 (VL-TB/LNNK)". Septiņos ZRP piedāvātajos amatos iekļauts arī Saeimas spīkera amats.

Zatlers atzina, ka no "Vienotības" puses "šis [spīkera] amats mūsu partijai piedāvāts, un piedāvājumu mēs esam pieņēmuši". Tomēr viņš neatklāja, vai viņš pats varētu kļūt par Saeimas priekšsēdētāju, solot, ka kandidāts tiks atrasts, un jau pirmdien, 11.Saiemas pirmajā sēdē viņš tiks ievēlēts.

Neoficiālā informācija liecina - lai gan grupa ZRP iesaistījušos uzņēmēju vēlētos redzēt satiksmes ministra amatā partijas Liepājas nodaļas vadītāju, Liepājas domnieku Jāni Vilnīti, viņš pats par ministru kļūt nevēlas. Savukārt ZRP valdē pretestība pret satiksmes nozares vadības uzņemšanos ir visai liela.

Vaicāts, vai ZRP patiešām nevēlas uzņemties Satiksmes ministrijas (SM) vadību, kā tas izskanējis neoficiālajās sarunās, Zatlers norādīja, ka visloģiskāk būtu, ja to savā pārziņā ņemtu "Vienotība", jo premjers Valdis Dombrovskis (V) šobrīd ir lietas kursā par nozarē notiekošo, savukārt, "ielecot tajā cilvēkam no malas, tur var atklāties visādi pārsteigumi".

Avoti "Vienotībā" savukārt pavēstīja, ka variants nodot SM Nacionālās apvienības pārziņā, kura no šīs ministrijas varētu arī neatteikties, netiek pat apspriests "ģeopolitisku iemeslu dēļ". "Vienotībā" netiek izslēgta iespēja Satiksmes ministrijas vadību uzticēt kādam neitrālam kandidātam, kas būtu pieņemams gan ZRP, gan "Vienotībai".

Zatlers ceturtdien žurnālistiem apstiprināja – lai valdība būtu stabila, loģiskais variants, ka "Vienotībai", no kuras izvirzīts premjera amata kandidāts Valdis Dombrovskis, uzņemtos arī Finanšu un Labklājības ministriju vadību.

Portālam "Delfi" no koalīcijas sarunām tuvu stāvošiem avotiem zināms, ka lielāko neapmierinātību "Vienotībā" izraisot tas, ka ZRP, kurai tiek nodota Izglītības un zinātnes ministrija, vēlas pretendēt vēl uz trim "naudīgajām ministrijām", kas administrē lielus ES fondu līdzekļus, - Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), Zemkopības ministriju (ZM) un Ekonomikas ministriju.

Zatlers žurnālistiem neslēpa, ka ZRP varētu uzņemties vadīt šīs ministrijas, jo partijai ir izstrādāta gan reģionu un lauku attīstības programma, tāpēc VARAM un ZM tās īstenošanai būt nepieciešams komplekts. Savukārt Ekonomikas ministrija būtu atbildīga par jaunas industriālās politikas ieviešanu, kas arī ir viena no ZRP solītajām reformām, sacīja Zatlers.

Zatlers, vaicāts, vai partneri neizsaka iebildumus pret trīs šo saimniecisko ministriju nonākšanu viena spēka rokās, uzsvēra, ka šāds dalījums esot saistīts ar veco domāšanu, jo "problēma jau nav nauda, bet gan tas, ko šīs ministrijas var izdarīt".

Tāpat portālam "Delfi" neoficiāli zināms, ka Nacionālā apvienība jau piekritusi uzņemties atbildību par Tieslietu ministriju un ar problemātiskām reformām saistīto Veselības ministriju, tāpēc vēlās VARM vadībā virzīt savu pārstāvi Eināru Cilinski. Savukārt ZRP kandidāts šim amatam ir valdes loceklis Edmunds Sprūdžs, kuru pirms vēlēšanām partija nominēja kā savu premjera amata kandidātu.

Pastāv arī iespēja, ka nacionālās apvienības premjera amata kandidāts un bijušais tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš, apzinoties iespējamo negatīvo publicitāti, viņam atkārtoti vadot TM, varētu piekrist mainīt šo amatu uz Ekonomikas ministrijas vadīšanu.

Savukārt avoti "Vienotībā" pieļauj, ka arī Zemkopības ministrijai varētu tikt virzīts kāds ar partijām nesaistīts profesionālis, kurš būtu pieņemams arī ZRP. Tāpat zināms, ka ZRP ir gatava "atdot" Nacionālajai apvienībai Kultūras ministriju, kuras pārziņā šobrīd ir sabiedrības integrācijas joma, lai gan viens no būtiskajiem ZRP programmas punktiem bija sabiedrības saliedētība.

Zatlers ceturtdien žurnālistiem sacīja, ka "integrāciju būtu labi pārcelt uz Izglītības un zinātnes ministriju, jo labāka integrācija būtu uz izglītības sistēmas pamata". Viņš atgādināja, ka pirms Kultūras ministrijas par integrāciju atbildēta Tieslietu ministrija, bet, viņaprāt, IZM būtu optimāla iestāde šim uzdevumam.

Neoficiāli zināms, ka koalīcijas partneriem asi iebildumi varētu būt pret VL-TB/LNNK nominēto kultūras ministres amata kandidāti Inesi Laizāni, tāpēc Nacionālā apvienība varētu piekāpties un virzīt šim amatam kādu bezpartejisko profesionāli.

Strīdu koalīcijas partneriem nav par to, ka Ārlietu un Iekšlietu ministrijas būs ZRP pārziņā, bet atbildību par Aizsardzības ministriju saglabās "Vienotība".

Oficiālas sarunas par koalīcijas veidošanu atsāksies piektdien pēcpusdienā, un Zatlers uzsvēra, ka visu nedēļas nogali turpināsies intensīvs darbs pie valdības deklarācijas veidošanas. Viņš arī norādīja, ka tikšanās ar Dombrovskli ZRP pārstāvjiem jau notikušas arī ceturtdien.

Portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecina, ka domstarpības par trīs "naudīgajām ministrijām" līdz ceturtdienas vakaram vēl netika atrisinātas. Bet Zatlers pauda pārliecību, ka piektdien sarunas būs sekmīgas un koalīcijas partneri darīs visu, lai vienošanos par valdības sastāvu varētu panākts.

Jau ziņots, ZRP secinājusi, ka potenciālie koalīcijas partneri – "Vienotība" un Nacionālā Apvienība topošajā valdības deklarācijā ir gatavi parakstīt vienošanās par ZRP rosināto reformu īstenošanu bez patiesa nodoma tās īstenot, tāpēc partija nolēmusi līdz piektdienai ieturēt pauzi.

Pirmdienas vakarā, vairāk nekā trīs nedēļas pēc ārkārtas 11. Saeimas vēlēšanām, ZRP, "Vienotība" un Nacionālā apvienība "VL-TB/LNNK" parakstīja reformu un tiesiskuma koalīcijas vienošanos, apņemoties veidot nākamo valdību.

Divi no Saeimā ievēlētājiem spēkiem - "Saskaņas centrs" un Zaļo un Zemnieku savienība" - netiek aicināti koalīcijā. Ja Valsts prezidents akceptēs partiju vienošanos un nominēs premjera amatam "Vienotības" pārstāvi Valdi Dombrovski (V), šie spēki paliks opozīcijā.

Nacionālās apvienības pārstāvji vienošanās tekstam pievienoja "izpratnes skaidrojuma dokumentu", kurā skaidrota apvienības atšķirīgā izpratne par atsevišķiem vienošanās punktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!