Foto: F64
Kandidātu vērtēšanas komisija atkāroti atzinusi līdzšinējo Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāju Sandru Strenci par vienu no divām labākajām kandidātēm uz apgabaltiesas priekšsēdētāja amatu.

Tāpat par labu kandidāti uz Rīgas apgabaltiesas vadītāja amatu atzīta arī tiesnese Daiga Vilsone.

Tomēr tieslietu ministrs Jānis Bordāns atlicis Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja apstiprināšanu. Strence Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" sacīja, ka ministrs viņu apsveicis ar uzvaru konkursā, taču norādījis, ka virzīšana uz apstiprināšanu amatā nav iespējama, kamēr nav pārbaudīta informācija par vairāku Rīgas apgabaltiesas tiesnešu no tiesiskā viedokļa apšaubāmo rīcību.

Savukārt Bordāns raidījumam apstiprināja, ka Strences nevirzīšana atkārtotai apstiprināšanai Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētājas amatā saistīta ar no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB)iem dokumentiem. Tie liecinot par to, ka Rīgas apgabaltiesā diezgan ilgi notikušas no tiesiskā viedokļa apšaubāmas darbības, proti, spriedumi taisīti atsevišķu personu grupu, nevis sabiedrības interesēs. No Bordāna teiktā noprotams, ka pati Strence gan nav bijusi apšaubāmu spriedumu taisīšanā iesaistīto tiesnešu vidū.

Strence atzīst, ka nevar izslēgt, ka Rīgas apgabaltiesā notikuši atsevišķi pārkāpumi, taču kategoriski noliedz, ka pārkāpumi notikuši sistemātiski.

Ņemot vērā no KNAB saņemto informāciju, Bordāns nolēmis atcelt Strenci no Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja pienākumu pildīšanas. Viņas vietā par apgabaltiesas priekšsēdētāja pienākumu izpildītāju iecelta Vilsone.

Šī ir jau otrā reize, kad konkursa komisija Strenci atzīst par labāko kandidāti uz Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja amatu, bet Bordāns aptur viņas apstiprināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!