Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija otrdien plāno pabeigt valsts valodas likumprojekta sagatavošanu izskatīšanai galīgajā lasījumā. Par to pirmdien informēja komisijas priekšsēdētājs Dzintars Ābiķis.

BNS jau ziņoja, ka komisija projektam ir saņēmusi vairāk nekā 60 priekšlikumu, tomēr lēmumi ne par vienu no tiem nav pieņemti.

Komisija projektu ir apspriedusi ar EDSO ekspertiem un arī ar Valsts prezidenti Vairu Vīķi - Freibergu.

Tikšanās laikā prezidente uzsvēra, ka starptautiskā sabiedrība rūpīgi seko līdzi valsts valodas likuma veidošanai. Tādēļ ļoti svarīgi panākt, lai likums atbilst Satversmei, nostiprina latviešu valodas pozīcijas un veicina tās apguvi, bet vienlaicīgi atbilst starptautiskajām normām.

Jau vēstīts, ka strīdīgākie jautājumi likumprojektā ir valsts valodas lietošana publiskos pasākumos un publiskajā informācijā.

Apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK frakcijas pārstāvji ir uzsvēruši, ka neatbalstīs valodas likuma liberalizēšanu, savukārt Tautas partija (TP) jautājumā par valsts valodas likumprojektu nepiekāpsies ne "tēvzemiešiem", ne "Latvijas Ceļa" nostājai.

TP nevēlas pilnībā piekrist "tēvzemiešiem", kuri bieži izprotot nacionālo interešu aizstāvību kā aizliegumus, barjeras, piespiestus mērus un maksimāli augstas prasības cittautiešiem. Tajā pašā laikā TP, uzskatot Eiropas Savienību par galveno ārpolitisko mērķi, nevar piekrist, ka visam, kas nāk no Eiropas puses, būtu jāpiekrīt kā obligātai un neapstrīdamai patiesībai.

Galīgajā lasījumā valsts valodas likumprojektu parlaments izskatīs 9.decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!