Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija ierosinājusi ētikas kodeksa pārkāpuma lietu pret Kārli Seržantu (ZZS).

Lieta ierosināta pēc deputāta Mārtiņa Bondara (LRA) aicinājuma komisijai izvērtēt Seržanta izteikuma atbilstību deputāta ētikas normām.

Plānots, ka lietas izskatīšanu komisija uzsāks nākamās nedēļas sēdē.

Saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija pārrauga Saeimas deputātu ētikas kodeksa ievērošanu un izskata Saeimas deputātu ētikas kodeksa pārkāpumu lietas.

Saeimas deputātu ētikas kodeksa pārkāpuma lietas izskatīšanu komisija uzsāk ne vēlāk kā nedēļas laikā pēc tās ierosināšanas. Savukārt lietu komisija izskata atklātā sēdē ne vēlāk kā divas nedēļas pēc lietas ierosināšanas. Komisija ar divu trešdaļu balsu vairākumu var nolemt par slēgtas sēdes rīkošanu.

Saskaņā ar Kārtības rulli par Saeimas deputāta ētikas kodeksa pārkāpumu komisija var pieņemt vienu no šiem lēmumiem: izteikt deputātam mutvārdu brīdinājumu, kas tiek atzīmēts komisijas protokolā; izteikt deputātam rakstveida brīdinājumu; izteikt deputātam rakstveida brīdinājumu, paziņojot par to Saeimas sēdē un publicējot komisijas lēmumu oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" vai arī ierosināt Saeimai liegt deputātam runāt Saeimas sēdē un sagatavot attiecīgu Saeimas lēmuma projektu; ierosināt Saeimai izslēgt deputātu uz vienu līdz sešām Saeimas.

Kā ziņots, pēc Bondara domām, 10. marta Latvijas radio 4 intervijas laikā Seržants paudis "rasistisku nostāju attiecībā uz ebreju tautības cilvēkiem".

"Sākot sarunu ar žurnālistu par Latvijas valsts drošības likumiem, Seržants intervijas laikā norādīja, ka "cilvēki, kuri strādāja, lai grautu Latvijas valsti, bija galvenokārt ļoti gudras tautības cilvēki, advokāti". Jautāts, vai viņš ar to domā krievus, Seržants atbildēja: "Nē, es domāju ebreju tautības." Pēc tam viņš atkārtoti norādīja uz šo ebreju tautības juridisko ekspertu īpašo prasmi darboties uz likuma robežas," teikts Bondara iesniegumā Ētikas komisijai.

Bondars uzskata, ka Seržants ir pārkāpis Saeimas deputātu ētikas kodeksa 7. punktu, kurā minēts, ka deputāts publiskajos izteikumos izvairās no vārdiem, žestiem un citādas rīcības, kas var būt aizskaroša, kā arī nelieto apvainojošus vai ar Saeimas cieņu nesavienojamus izteicienus. Tāpat deputātam jābalstās uz faktiem, to godīgu interpretāciju un argumentāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!