Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija piektdien nolēma virzīt izskatīšanai Saeimā grozījumus, kas paredz no nākamā gada ievērojami paaugstināt transportlīdzekļu nodevu vieglajām automašīnām un motocikliem.

Saskaņā ar deputātu atbalstīto priekšlikumu nodeva atkarībā no transportlīdzekļa masas būs no 24 līdz 150 latiem, bet motocikliem - 50 lati.

Lemjot par nodevu motocikliem, deputāti izraisīja jucekli, sākotnēji atbalstot kolēģa Madara Lasmaņa (J) priekšlikumu noteikt motocikliem nodevu 15 latu apjomā, bet tricikliem un kvadricikliem – 50 latus. Tad deputāti attapās, ka, samazinot ikgadējo nodevu motocikliem par 35 latiem, budžetā rastos iztrūkums pusmiljonu latu apmērā, līdz ar to budžets nebūtu virzāms tālāk.

To atklājuši, deputāti lēmumu pārbalsoja un noraidīja Lasmaņa ieceri, atstājot nodevu 50 latu apjomā arī motocikliem.

Deputāti izteica arī citus priekšlikumus, piemēram, Tautas partijas deputāts Jānis Ģīlis aicināja motocikliem, kvadricikliem un tricikliem noteikt nodevu 15 latus, bet Zaļo un zemnieku savienības deputāts Ingmārs Līdaka (ZZS) ierosināja noteikt nodevu atkarībā no dzinēja apjoma no desmit līdz 50 latiem. Savukārt vēl cits priekšlikums paredzēja ieviest nodevu ūdenstransportam atkarībā no jaudas no 20 līdz 100 latu apjomā. Šos priekšlikumus deputāti noraidīja.

Pret transportlīdzekļu nodevu motocikliem 50 latu apmērā iestājās kluba "Namejs" pārstāvis Ivars Mileika, kurš deputātiem norādīja, ka šāds nodevas apmērs ir klaji netaisnīgs pret motociklistiem, kuru transportlīdzeklis ir vieglāks un videi draudzīgāks nekā citi transportlīdzekļi.

Neesot taisnīgi, ka nodeva palielināta uzreiz 16 reizes, no 3 uz 50 latiem, turklāt motocikls nav ekskluzīvs transportlīdzeklis, norādīja motobraucējs. Viņa argumenti gan deputātos neguva atsaucību un uz motociklistu aicinājumu ieviest nodevu ap 15 latiem deputāti neatsaucās.

Jau ziņots, ka valdība nedēļas sākumā nolēma dubultot nodevu vieglajiem automobiļiem ar pilnu masu līdz 1,8 tonnām, bet nodevu par motocikliem no trīs latiem paaugstināt līdz 50 latiem.

Automobiļiem ar pilnu masu līdz 1,5 tonnām nodeva būs 24 lati (+12 lati), bet par transportlīdzekļiem ar masu no 1,5 līdz 1,8 tonnām 24 latu vietā būs jāmaksā 48 lati.

Transportlīdzekļiem ar pilnu masu no 1,8 līdz 2,1 tonnai 45 latu vietā būs jāmaksā 75 latus, ar pilnu masu no 2,1 līdz 2,6 tonnām - līdzšinējo 54 latu vietā būs jāmaksā 90 latu, ar pilnu masu no 2,6 līdz 3,5 tonnām – līdzšinējo 72 latu vietā nodeva būs 110 lati, bet vieglajiem auto ar pilnu masu virs 3,5 tonnām - 78 latu vietā būs jāmaksā 150 latus.

Tādējādi valsts budžetā papildus plānots iekasēt 18,86 miljonus latu, visvairāk – no automašīnām "svara kategorijā" no 1,5 līdz 1,8 tonnām – 13,3 miljonus latu. Ar šīm un citām nodokļu sistēmas izmaiņām valdība iecerējusi panākt starptautisko aizdevēju pieprasīto vēl 57 miljonu latu budžeta konsolidāciju.

Lai protestētu pret iecerētajām izmaiņām, motobraucēji otrdien piketēs pie Saeimas ēkas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!