Foto: F64
Precīzu kompensāciju apmēru nepamatoti aizturētajām, arestētajām un notiesātajām personām nav iespējams prognozēt, portālam "Delfi" pavēstīja Tieslietu ministrijas (TM) pārstāve Līva Rancāne.

Reaģējot uz izskanējušo informāciju par to, ka TM lūdza tiesu ministrijas naudas trūkuma dēļ atlikt sprieduma izpildi, un vēl neizmaksāt kādai pensionārei kompensāciju par viņai nodarītu morālo kaitējumu kļūdaini un nesamērīgi ilgi izmeklētas krimināllietas dēļ, TM skaidro, ka iestādes budžets tiek plānots trīs gadu periodā, un katram gadam tiek paredzēts konkrēts līdzekļu apmērs.

Tā kā TM ir atbildīga par zaudējumu atlīdzības un morālā kaitējuma kompensācijas izmaksu, ministrijai tiek piešķirti valsts budžeta līdzekļi zaudējumu atlīdzības nepamatoti aizturētajām, arestētajām un notiesātajām personām izmaksai.

"Ministrija regulāri seko līdzi un analizē situāciju saistībā ar pieejamajiem resursiem zaudējumu atlīdzināšanai, kā arī prognozē situācijas turpmāko attīstību, tomēr šajos gadījumos nekad nav iespējams pilnīgi precīzi paredzēt izmaksājamo līdzekļu apjomu. Precīzu nepieciešamo resursu apjomu nav iespējams noteikt, ņemot vērā gan to, ka nav iespējams iepriekš paredzēt, cik personām būs jāatmaksā zaudējuma atlīdzība, tiesvedību ilgumu, gan citu iesaistīto institūciju veikto darbību ilgumu u.c. būtiskus faktorus," skaidro TM.

Gadījumos, kad TM konstatē, ka nespēj laicīgi izpildīt spriedumu, tās pārstāvji vēršas tiesā ar lūgumu atlikt sprieduma izpildi. Tas nepieciešams, lai tiesiski izpildītu tiesas uzlikto pienākumu un lai neradītu papildu zaudējumus valsts budžetā (valsts sedz procentu maksājumus par neizpildītiem spriedumiem).

"Ir daudz faktoru, kas ietekmē sprieduma par morālo kompensāciju izmaksu izpildes termiņu, tostarp, vai persona, kurai tiks atlīdzināti zaudējumi, ir iesniegusi pilnvērtīgu un nekļūdīgu informāciju, lai ministrija konkrēto summu varētu atlīdzināt," norāda TM, piebilstot, ka ministrijas praksē ir vairāki gadījumi, kad zaudējumu atlīdzību izmaksas tieši nepilnīgas vai kļūdainas informācijas dēļ tiek atlīdzinātas pat pēc vairākiem gadiem, kas ir pašu prasītāju atbildība.

Ministrija savlaicīgi un precīzi izpilda spriedumus par kaitējuma atlīdzības izmaksu. Gadījumā, ja valsts budžetā piešķirtie līdzekļi zaudējumu atlīdzības izmaksai ir izlietoti, TM vēršas Ministru kabinetā ar lūgumu piešķirt papildu līdzekļus, klāsta ministrijā.

Līdz ar valdības lēmumu piešķirt papildu 45,69 tūkstošus eiro tuvākajā laikā tiks atlīdzināti zaudējumi, kas uz šo brīdi tika atlikti līdzekļu trūkuma dēļ, min TM.

"Neviena kompensāciju izmaksa netiek tīši novilcināta," uzsver ministrija, atgādinot, ka TM ir jāievēro normatīvajos aktos noteiktā kārtība, kādā notiek šo atlīdzību izmaksa, kā arī pieejamo līdzekļu apjoms.

Tieslietu ministrija nav tiesīga atlīdzināt zaudējumus ārpus konkrētu normatīvo aktu noteiktās kārtības, turklāt katrai budžeta programmai ir konkrēts mērķis, kādam tiek izlietoti tās finanšu resursi, līdz ar to nav pieļaujama līdzekļu izmaksa no citas budžeta programmas, klāsta TM.

Prasību kopsumma (iesniegtas vispārējās jurisdikcijas tiesā tikai pret TM) šā gada 1.  jūlijā pārsniedza piecus miljonus eiro.

Jau vēstīts, ka valdība otrdien atbalstīja 45,69 tūkstošu eiro piešķiršanu Tieslietu ministrijai (TM) kompensācijām nepamatoti aizturētajām, arestētajām un notiesātajām personām.

Saskaņā ar TM skaidroto kopumā šā gada budžetā zaudējumu atlīdzībai nepamatoti aizturētajām, arestētajām un notiesātajām personām paredzēti 64,8 tūkstoši eiro, bet šā gada 23. jūlijā viss finansējums jau bija izlietots.

Šā gada nepilnos septiņos mēnešos zaudējumi ir atlīdzināti 51 personai, vidējais zaudējuma atlīdzinājuma apmērs vienai personai - 1271 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!