Foto: DELFI

Ir panākta vienošanās ar medikamentu ražotājiem par kompensējamo medikamentu cenu samazinājumu, un no 1. oktobra zāļu cenu samazinājumu varēs redzēt arī aptiekās, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" teica veselības ministre Anda Čakša (ZZS).

Kā pastāstīja Čakša, Ministru noteikumos ''ielikta jauna prasība'', ka pacientu līdzmaksājums šogad zāļu ražotājiem jāsamazina par 20% un nākamajā gadā vēl par 20%. "Šobrīd ir panākts vienošanās un Ministru kabineta noteikumos šie procenti ir iekšā, no pirmā oktobra to [cenas samazinājumu – aut.] varēs redzēt arī aptiekās," skaidroja ministre.

Viņa arī pastāstīja, ka pacientiem ir tiesības ārstiem lūgt izrakstīt references jeb kompensējamo medikamentu vai arī aptiekā lūgt, lai ārsta izrakstīto zāļu vietā tiek izsniegts references medikaments. Gadījumā, ja ārsts uzskatīs, ka izrakstītais medikaments nav aizvietojams ar references medikamentu, viņam būs iespēja to atzīmēt receptē. Tādā gadījumā aptiekārs citas zāles izsniegt nevarēs.

Kompensējamo zāļu saraksts ir apskatāms Veselības ministrijas mājaslapā.

Jau ziņots, ka šogad ieviests kompensējamo zāļu cenu "koridors", proti, tika noteikts, ka maksimālā pieļaujamā cena līdzvērtīgas efektivitātes medikamentiem ir līdz 100% virs lētāko zāļu cenas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!