Foto: LETA

Valdība otrdien aiz slēgtām durvīm konceptuāli atbalstījusi sociālo garantiju pilnveidošanu Černobiļas atomelektrostacijas (ČAES) avārijas seku likvidētājiem.

Vienlaikus valdība vienojusies jautājumu par likumprojekta ieviešanai papildu nepieciešamo finansējumu skatīt kopā ar pārējo ministriju priekšlikumiem 2016.gada valsts budžeta izstrādes gaitā, aģentūru BNS informēja Labklājības ministrijā.

Līdz šim ČAES avārijas seku likvidēšanas dalībnieki saņēma atšķirīgu sociālo nodrošinājumu atkarībā no invaliditātes noteikšanas laika. Cilvēki, kuriem invaliditāte noteikta līdz 2000.gadam, saņem pensiju kaitējuma atlīdzības apmērā, savukārt cilvēki, kuriem noteikta invaliditāte pēc 2000.gada, saņem pensiju un kaitējuma atlīdzību.

Grozījumi paredz tiesības vienlaicīgi saņemt gan kaitējuma atlīdzību, gan valsts pensiju.

Ja aprēķinātās pensijas un kaitējuma atlīdzības kopējā summa būs lielāka par iepriekš saņemto pensiju kaitējuma atlīdzības apmēru, tad invaliditātes, vecuma vai apgādnieka zaudējuma pensiju pārskatīs un piešķirs kaitējuma atlīdzību. Savukārt, ja tā būs mazāka, tad turpinās izmaksāt invaliditātes pensiju kaitējuma atlīdzības apmērā, vecuma pensiju, kas ir saglabāta invaliditātes pensijas kaitējuma atlīdzības apmērā vai apgādnieka zaudējuma pensiju kaitējuma atlīdzības apmērā.

Izmaiņas skars aptuveni trīs tūkstošus cilvēku.

Par izmaiņām vēl būs jālemj Saeimai.

Jau ziņots, ka bijušais "černobilietis" tiesājās par to, ka nevarēja vienlaikus saņemt gan vecuma pensiju, gan arī atlīdzību par veselībai nodarīto kaitējumu. Viņam izmaksāja tikai vienu no tiem.

Ministrija iepriekš atzina, ka pastāv risks, ka arī turpmāk ČAES avārijas seku likvidēšanas dalībnieki saņems atšķirīgu sociālo nodrošinājumu atkarībā no invaliditātes noteikšanas laika, kā arī vēl citi, vadoties pēc 2013.gada tiesas sprieduma, var iesniegt līdzīgus pieteikumus tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!