Par kara noziegumiem tiesājamā Vasīlija Kononova advokāts Aleksandrs Ogurcovs pirmdien, sākoties tiesas procesam, pieteica noraidījumu prokurorei Ausmai Rubenei.
Advokāts noraidījumu pamatoja ar to, ka lieta esot izmeklēta neobjektīvi. Viņš uzskata, ka lietā pieļauti procesuāli pārkāpumi, kā arī apzināti sagrozīti fakti.

Savukārt prokurore pauda, ka pieteiktā noraidījuma argumentācija attiecas uz apsūdzības būtību un par to būtu jālemj tiesai spriedumā.

Kononovs tiesā atbalstīja advokāta pieteikto noraidījumu, savukārt cietušie bija pret.

Advokāts Ogurcovs pazīstams kā bijušās PSRS varas aizstāvis tiesā, iepriekš viņš aizstāvēja kompartijas līderi Alfrēdu Rubiku un genocīdā apsūdzēto Mihailu Farbtuhu. Arī šajos procesos viņš ik pa brīdim pieteica noraidījumus kādam no prokuroriem vai tiesas sastāvam.

BNS jau ziņoja, ka Kononovu apsūdz deviņu civiliedzīvotāju noslepkavošanā 1944.gada 27.maijā Ludzas rajona Mērdzenes pagasta Mazo Batu sādžā.

Kononovs, kurš kopš neatkarības atjaunošanas Latvijā ir pirmais kara noziegumos apsūdzētais, tiesu gaidīja apcietinājumā. Apsūdzību 77 gadus vecajam Kononovam uzrādīja pagājušā gada augustā.

Saskaņā ar apsūdzību Kononova vadīti 18 partizāni, terpušies vācu armijas formās, pievakarē ieradušies Mazajos Batos. Partizāni nošāvusi vai dzīvus sadedzinājusi pārsteigtos iedzīvotājus - gan sievietes, gan bērnus.

Kononovs sevi par vainīgu neatzīst.

Iepriekš sarunā ar BNS viņš sacīja, ka nav piedalījies iedzīvotāju slepkavībās Mazo Batu sādžā - liktenīgajā dienā tur esot bijusi viņa vadītā partizānu grupa, ko iedzīvotāji dēvējuši par "Kononova vienību".

Kononovs uzskata, ka prokuratūra lietu nav izmeklējusi objektīvi - nav veiktas būtiskas ekspertīzes un lielākoties nopratinātie liecinieki par notikušo Mazo Batu sādžā 1944.gada Vasarsvētkos dzirdējuši tikai nostāstus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!