Saskaņā ar oficiālo sarakstu ir 60 īpaši bīstamu narkotiku. Apmēram 75% narkomānu ir vīrieši un narkomāna vidējais vecums ar katru gadu samazinās. Pusaudzis narkomāns tagad vairs nav retums, kaut kādā ziņā tā jau ir kļuvusi par modes lietu, dzīves stilu.
Galvenās pazīmes, pēc kurām var pazīt cilvēku, kurš lieto narkotikas:

Ārējā izskata izmaiņas: nevīžība, netīrība, nolaidība, šauras vai platas uz gaismu nereaģējošas acu zīlītes, novājēšana, sejas ādas baltums, sausums, elkoņu locītavu iekšpusēs, roku, plaukstu, kāju, kakla un citām vēnām var atrast injekciju pēdas, pašas vēnas sacietējušas, pigmentētas, miegainība, nedrošas kustības, runas traucējumi.

Ja jums radušās aizdomas, ka jūsu radinieks, draugs vai paziņa lieto narkotikas, mēs iesakām cik vien ātri iespējams griezties pie ārsta - narkologa. Katrā Latvijas rajonā ir narkoloģiskie kabineti.

Narkomānijas uzticības tālrunis (Informācija, palīdzība, sarunas), darbojas visu diennakti: 7037333

Alda Birkenberga, pusaudžu narkomānu rehabilitācijas kolektīva «Saulrīti» vadītāja

Kaitīgas un personību degradējošas ir jebkuras narkotiskās vielas, arī alkohols ir narkotika, jo to lietojot, cilvēks maina savas izjūtas, taču alkohols Latvijā ir ļoti pazīstama lieta un mēs sabiedrībā protam kontrolēt tā lietošanu.

Kas attiecas uz pusaudžiem, visi šīs komūnas locekļi ir sākuši ar vieglajām narkotikām un beiguši ar intravenozo lietošanu. Tikai viens no pusaudžiem ir noturējies pie marihuānas un hašiša smēķēšanas, kombinējot to ar alkoholu un tas, manuprāt, ir tikai tāpēc, ka viņš ir no lauku rajona, kur heroīns nav tik viegli pieejams. Taču arī vieglās narkotikas bija novedušas viņu pie atkarības un huligāniskām darbībām, kas savukārt noved pie sadursmes ar policiju un bez tam jebkura narkotika maksā naudu, kas savukārt var novest pusaudzi pie tā, ka viņš zog vai izkrāpj naudu jaunai devai.

Runājot par smagākajām narkotikām, es domāju, ka bīstama ir jau pati intravenozā ievadīšana, jo tas var radīt problēmas ar higiēnu un saslimšanu ar hepatītu, HIV vīrusu. Daudz vieglāk ir strādāt ar pusaudzi, kuri vēl ir tikai "zāles" smēķēšanas periodā un intravenozās narkotikas nav sākuši lietot, taču tādus mēs šeit tikpat kā nesaņemam! Te parasti ierodas tikai tie, kas "uzsēdušies" uz heroīna.

Jānis Strazdiņš, Rīgas Narkomānijas profilakses centra vadītājs

Narkomānija ir ļoti invalidizējoša slimība, jo cilvēkam, kurš pieradis pie narkotikām, viņa domas un rīcība vairs nepieder viņam pašam, visu nosaka atkarība un dziņa pēc jaunas devas.

Pirmā narkotika pusaudžiem parasti ir "zālīte", tam seko "ekstāze", amfetamīns un noslēgumā ir heroīns, pa vidu reizēm ir LSD. Būtībā izmēģināts tiek viss. Pārdozēšana var notikt jebkurā etapā, jo tagad tirgū var parādīties Holandē populārā Nedevidas šķirnes kaņepe, kas ir īpaši selekcionēta un tās saturs var būt desmit līdz 20 reizes stiprāks kā dabā augušas. Mums jau viens gadījums ir kad, siltumnīcā audzē tomātus kopā ar Nedevidas šķirnes kaņepi. Tā ir tik spēcīga, ka var izraisīt nopietnus psihes traucējumus. Pircējs jau nekad nezina, ko viņš iegādājas, jo tirgū tagad pārdot arī kaņepi, kas apslacīta ar heroīnu, lai veicinātu pircēja atkarību. Dīlerim ir vajadzīgs klients, viņš vēla gūt maksimāli lielāku peļņu un narkotiku lietotājs ir viņu upuris, tā ir viņa slaucamā govs, kurš pēc tam pats pienes naudu uz paplātes, lai iegūtu nākošo devu.

Paiet ilgs laiks, kamēr pusaudzi, jaunieti vai pieaugušo var pārliecina, ka viņam kaut kas savā dzīvē ir jāmaina. Narkomāni, tāpat kā alkoholiķi, domā. ka tad, kad viņi gribēs, varēs pārtraukt, bet tie ir maldi. Bieži vien ir nepieciešamas pirmās reanimācijas, saindēšanas, zagšanas, starpgadījumi ar policiju, lai pusaudzis sāktu domāt par ārstēšanos, jo pretējā gadījumā viņa alternatīvas ir priekšlaicīga nāve vai cietums.

Visgrūtāk ir mazināt narkomāna tieksmi pēc narkotikām, tas bieži vien ir vajadzīgi gadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!