Foto: LETA
Kopš gada sākuma "eID" karti ar "eParakstu" saņēmuši teju 87 000 iedzīvotāju jeb vidēji 17 500 personas mēnesī, informēja Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) Mārketinga daļas vadītāja Vineta Sprugaine.

Tikmēr maijā izsniegto "eID" karšu ar iekļautu "eParakstu" skaits sasniedzis gandrīz 20 000.

Viņa norādīja, ka kopš gada sākuma, kad ieviesta jaunā "eParaksta" tehnoloģiskā platforma, jaunajai mobilai lietotnei, kas nepieciešama darbam portālā "eParaksts.lv", kā arī identitātes apliecināšanai dažādās informācijas sistēmās, tostarp Valsts ieņēmumu dienesta (VID) elektroniskās deklarēšanas sistēmā, pieteikušies vairāk nekā 15 000 klienti. Pērn biežākie "eParaksta" lietotāji bija VID, Rīgas domes un Uzņēmumu reģistra darbinieki. Kopā 2017.gadā "eParaksts" ar visiem nesējiem lietots 4,7 miljons reižu.

Sprugaine skaidroja, ka iedzīvotājiem patlaban ir pieejami trīs dažādi rīki dokumentu parakstīšanai ar drošu elektronisko parakstu - "eID" karte, portāls "eParaksts.lv" un "eParaksta" karte, kas pieejama juridiskām personām. "Tā kā privātpersonām dokumentu parakstīšana nepieciešama tikai īpašās dzīves situācijās, piemēram, lai iesniegtu iesniegumu pašvaldībai vai noslēgtu kādu līgumu ar pakalpojumu sniedzēju, biežākie "eParaksta" lietotāji ir komersanti, kā arī iestāžu un organizāciju darbinieki, kam darba pienākumos ietilpst arī dažāda veida dokumentu parakstīšana.

Jau vēstīts, ka Saeima, 1. martā, galīgajā lasījumā pieņēma Tieslietu ministrijas (TM) izstrādātās likuma izmaiņas, kas nosaka iespēju pilngadīgiem Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem laulības noslēgšanas iesniegumu dzimtsarakstu nodaļām nosūtīt arī elektroniski, parakstot to ar elektronisko parakstu.

TM pārstāve Lana Ivulāne saka, ka tagad būs noteikts, lai laulības noslēgšanas iesniegumu, kurš parakstīts ar drošu elektronisko parakstu un laika zīmogu, varētu nosūtīt uz dzimtsarakstu nodaļu, kurā vēlas noslēgt laulību, elektronisko adresi. Tādējādi personām būs iespēja iesniegumu iesniegt uzreiz izvēlētajā dzimtsarakstu nodaļā.

Jaunais regulējums atvieglos iesnieguma iesniegšanas kārtību personām, kuras nevar ierasties dzimtsarakstu nodaļā klātienē, piemēram, ja persona dzīvo un strādā ārvalstīs, dzimtsarakstu nodaļas noteiktā darba laika dēļ, personas darba specifikas dēļ. Līdz ar to iesniegumu personas varēs iesniegt jebkurā izdevīgā laikā.

Lai arī jaunais regulējums atvieglos laulības iesnieguma iesniegšanu elektroniski, nepieciešamības gadījumā vienu reizi pirms noteiktās laulības reģistrācijas dienas būs personīgi jāierodas dzimtsarakstu nodaļā, lai pārrunātu laulības ceremonijas kārtību, apskatītu dzimtsarakstu nodaļas telpas, un tamlīdzīgi.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka LVRTC 2016. gadā strādāja ar 15,126 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 1,5% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa samazinājās par 11,87% un bija 4,612 miljoni eiro.

LVRTC dibināts 1991. gada jūnijā, un tā pamatkapitāls ir 78,455 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!