Foto: LETA

Latvija patlaban neatbalsta jaunas iniciatīvas par bēgļu pārcelšanu no Turcijas, piektdien pēc Eiropas Savienības (ES) tieslietu un iekšlietu ministru padomes sacīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis.

Ministru padomes laikā šis jautājums gan nav ticis pārrunāts. Kozlovskis norādīja, ka pietiekami daudzām ES dalībvalstīm, tāpat kā Latvijai, ir nostāja, ka kamēr nav īstenots Eiropas Komisijas (EK) plāns par 160 tūkstošu patvēruma meklētāju pārvietošanu un uzņemšanu, jaunas iniciatīvas nav atbalstāmas. "Pirms mēs neesam nonākuši ar šo iniciatīvu, kas ir dienas kārtībā līdz galam, es uzskatu, ka mēs nevaram atbalstīt šādas jaunas iniciatīvas," sacīja Kozlovskis.

Iekšlietu ministrs vērsa uzmanību uz to, ka Latvijas nacionālā pozīcija neparedz pastāvīgus migrantu uzņemšanas mehānismus. ES ministri par bēgļu pārvietošanu no Turcijas vēl plāno lemt, "taču redzot to, kā sokas ar esošajām iniciatīvām, mēs pašreiz neredzam kā varētu īstenot vēl papildus [bēgļu uzņemšanu]," skaidroja Kozlovskis.

Vēstīts, ka ar jauno plānu par bēgļu pārcelšanu no Turcijas Brisele gatavojas nākt klajā ES samitā, kas notiks 17.un 18.decembrī. Kā izteikušies diplomāti, pagaidām jaunā programma iecerēta kā brīvprātīga shēma un lēmums par uzņemamo bēgļu skaitu vēl nav pieņemts.

Par galveno iniciatīvas atbalstītāju tiek uzskatīta Vācija, kas cer, ka tādējādi nelegālo migrāciju būtu iespējams pārvērst par legālu. Pēc ziņu aģentūras "Reuters" informācijas, iespēju piedalīties jaunajā shēmā apsver Francija, Beļģija, Luksemburga, Austrija, Zviedrija, Grieķija, iespējams, arī Nīderlande un Somija.

Iniciatīvas autori domā, ka ES, uzņemot bēgļus, pārliecinātu Turciju stingrāk apsargāt valsts robežas un samazināt migrantu plūsmu uz Grieķiju. Iepriekš ES valstis vienojušās sadalīt savā starpā 160 000 patvēruma meklētāju no Itālijas un Grieķijas. Pret šo iniciatīvu visasāk vērsušās Polija, Ungārija un Slovākija.

Aizvadītās nedēļas nogalē ES un Turcija Briselē vienojās par plānu imigrācijas krīzes risināšanai, tostarp par trīs miljardu eiro palīdzības paketi Sīrijas bēgļiem Turcijā. ES piekrita atvērt jaunu nodaļu iestigušajās Turcijas sarunās par pievienošanos blokam, kā arī atvieglot vīzu režīmu Turcijas pilsoņiem, kas apmeklē ES Šengenas zonu apmaiņā pret Turcijas sadarbību nelegālo imigrantu plūsmas samazināšanā.

Turcijā šobrīd ir vairāk nekā divi miljoni bēgļu no Sīrijas. ES amatpersonu izteikumi liecina, ka vienošanās paredz zināmu "bēgļu nastas sadalīšanu", kas līdztekus pieminētajai finansiālajai palīdzībai varētu izpausties arī kā plāns tieši izmitināt daļu sīriešu ES teritorijā.

"Reuters" cita starpā piemin iespēju, ka bēgļi uz brīvprātīgajām šīs shēmas dalībniecēm Eiropas Savienībā varētu tikt pārcelti arī no Libānas un Jordānijas.

Latvija apņēmusies uzņemt 531 bēgli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!