Foto: LETA

Latvijai nevajadzētu satraukties, ka, mainoties bēgļu plūsmai, tūkstošiem patvēruma meklētāju mēģinās iekļūt Eiropā caur Latvijas austrumu robežu, teica iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V).

Kozlovskis nenoliedza, ka bēgļu plūsmas ir mainīgas, kā piemēru minot situāciju, ka Ungārija ieviesa stingrākus robežaizsardzības pasākumus un bēgļi iekļūšanai Eiropā izvēlējās citas valstis. Tajā pašā laikā Latviju nevar salīdzināt ar Vidusjūras reģiona valstīm, viņš uzsvēra.

"Es gan gribētu nomierināt, ka Latviju nevar salīdzināt ar Vidusjūras reģionu, kur, piemēram, 700 bēgļi tiek konstatēti vienā kuģī. Latvijas austrumu kaimiņi - Krievija un Baltkrievija - tomēr nav Šengenas zonā un es neredzu situāciju, ka Latvija pēkšņi saskartos ar simtiem tūkstošiem bēgļu. Skaidrs, ka nelegālo imigrantu grupas meklē alternatīvas, taču ceļa izmaksas no austrumiem un Āfrikas, lai nokļūtu Eiropā caur Baltiju, ir krietni lielākas, nekā šķērsojot Eiropas dienvidu robežu," norādīja ministrs.

Ņemot vērā iepriekšminēto, iekšlietu ministrs gan norāda, ka atslābt nedrīkst un jāturpina ieviest valsts austrumu robežas ierīkošanas projektu. To apliecina arī Valsts robežsardzes apkopotā informācija, proti, šogad deviņu mēnešu laikā par nelikumīgu "zaļās" robežas šķērsošanu aizturēti 373 trešo valstu piederīgie, kas salīdzinājumā ar pērno gadu kopumā ir trīs reizes vairāk. 257 aizturētie ir no Vjetnamas, bet no Irākas bijušas 39 personas. Tāpat šogad aizturēti 30 Afganistānas iedzīvotāji.

Kā ziņots, otrdienas rītā intervijā LTV raidījumam "Rīta panorāma" Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) sacīja, ka pastāv bažas, ka, slēdzot Eiropas ārējo robežu Dienvidaustrumos, tiek veidots jauns bēgļu plūsmas ceļš līdz pat Latvijai.

Premjerministri īpaši satrauc pēdējā laika notikumi, kad Latvijas un Baltkrievijas robežu sākušas šķērsot lielas bēgļu grupas, piemēram, no Irākas.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā Kaplavas pagastā par Latvijas-Baltkrievijas valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu robežsargi aizturēja 29 Irākas valsts piederīgos. Šī ir lielākā vienā reizē aizturētā nelegālo imigrantu grupa. Savukārt 1.oktobrī par valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu tika aizturēti 28 Irākas pilsoņi.

Pagājušā nedēļā Kaplavā aizturētie irākieši tiks nodoti Baltkrievijai, bet 1. oktobrī aizturētie Irākas pilsoņi pieprasījuši patvērumu Latvijā.

Neskatoties uz ikdienas nelegālo imigrantu pieplūdumu, Latvijai divu gadu laikā būs jāuzņem 531 patvēruma meklētājs no Eiropas dienvidvalstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!