Foto: LETA

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis samitā ASV pārrunājis cīņu pret vardarbīgu ekstrēmismu, informēja Iekšlietu ministrijā (IeM).

Kozlovskis Vašingtonā piedalījās samitā par cīņu pret vardarbīgu ekstrēmismu un ES delegācijas sastāvā pārstāvēja Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības (ES) Padomē.

Sanāksmē ministri un citas augsta līmeņa amatpersonas apsprieda valstu individuālos un starptautiskos centienus ekstrēmistu un viņu atbalstītāju radikalizācijas novēršanai. Ņemot vērā nesenos traģiskos notikumus Parīzē, Briselē, Kopenhāgenā un citur pasaulē, samitā tika diskutēts par pasākumiem, kas jāveic, lai mazinātu iespēju indivīdiem un organizētiem grupējumiem saņemt informāciju par terora aktu veikšanu un rekrutēšanu.

Iekšlietu ministrs Kozlovskis norādīja, ka prevencijas pasākumu īstenošanai ir ļoti būtiska loma radikalizācijas mazināšanā. Īpaši jāapzina jaunatnes uzrunāšanas iespējas, izmantojot dažādas izglītības programmas, internetu un citus instrumentus. ES jāstiprina arī Radikalizācijas izpratnes tīkls (RAN) un jāizmanto visas iespējas, ko tas var sniegt politikas veidošanā un atbalsta nodrošināšanā tiem, kas saskaras ar radikalizācijas problēmām. Savukārt, lai mazinātu iespēju teroristu idejām izplatīties dažādos paralēlos izglītojošos tīklos, jāveicina sadarbība ar pilsonisko sabiedrību un privāto sektoru.

Samitā ministri un augsta līmeņa amatpersonas kā arī privātā sektora un pilsoniskās sabiedrības pārstāvji apstiprināja rīcības plānu cīņai ar vardarbīga ekstrēmisma izplatīšanos. Delegāciju pārstāvjus uzrunāja ASV prezidents Baraks Obama, ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns un ASV valsts sekretārs Džons Kerijs. ES delegāciju vadīja ES Augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni.

Samita diskusiju rezultātus valdību, nevalstisko organizāciju, pilsoniskās sabiedrības un privātā sektora pārstāvji izmantos kā platformu konkrētu pasākumu īstenošanai radikalizācijas mazināšanai. Savukārt pasaules līderi ikgadējā ANO Ģenerālās asamblejas sanāksmes laikā 2015.gada septembrī atskatīsies uz septiņos mēnešos paveikto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!