Foto: DELFI

Lai klātienē pārspriestu šī pavasara vērienīgos plūdus, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) piektdien dosies uz Pļaviņām, kā arī tiksies ar Daugavpils novada un Daugavpils pilsētas vadību, portālu "Delfi" informēja ministrijā.

Arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības lietu ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) ir atcēlis visus plānotos pasākumus un dodas uz Pļaviņām, lai klātienē iepazītos ar situāciju un tiktos ar pašvaldības vadību, informēja ministra preses sekretāre Maija Pētermane.

"Plūdi šogad ir īpaši skarbi, to radītās sekas joprojām redzamas dažādās pilsētas vietās. Lai gan atbraukšanas brīdī upē sāka iet ledus un ūdens līmenis strauji pazeminājās, situācija pilsētā joprojām ir ļoti nopietna," atzīst Kozlovskis.

Ministrs atkārtoti aicina ikvienu iedzīvotāju būt atbildīgam un plūdu laikā pakļauties glābēju norādījumiem, īpaši aicinājumiem savlaicīgi atstāt applūstošās teritorijas, jo pašdarbība un savu spēju pārvērtēšana var novest pie traģiskām sekām.

"Ikvienā plūdu skartajā pašvaldībā ir izveidota īpaša komisija, kas atbild par plūdu gaitas koordināciju un lēmumu pieņemšanu, tās lēmumi ikvienam ir jārespektē," norāda ministrs.

Ceturtdien Kozlovskis jau apmeklēja Ogri, lai iepazītos ar plūdu situāciju un glābēju darbu klātienē. Ministrs tikās arī ar Ogres pilsētas mēru Edvīnu Bartkeviču. Ministrs arī atsaucās pilsētas mēra aicinājumam atbalstīt pasākumus plūdos cietušajiem.

Tikšanās laikā pilsētas mērs izteica pateicību Valsts ugunsdzēsības un drošības dienesta (VUGD) glābējiem par profesionālu darbu plūdu laikā, īpaši krīzes brīdī, kad bija jāglābj cilvēku dzīvības.

Jau ziņots, ka VUGD no applūstošām teritorijām Rēzeknē un Jēkabpilī piektdienas rītā izglābis divus cilvēkus. Savukārt bīstamākā situācija esot Pļaviņās un Daugavpils novadā, LTV raidījumam "Labrīt, Latvija!" piektdien stāstīja VUGD operatīvais dežurants Ruslans Judins. 

Judins arī komentēja, ka ja turpināsies silts laiks, tad situācija varētu stabilizēties nedēļas laikā.

Savukārt Latvijas Radio ziņo, ka naktī straujš ūdens līmeņa kāpums konstatēts arī Daugavā pie Jersikas, kur līdz ar ledus sastrēguma virzīšanos lejup pa upi ūdens cēlies par diviem metriem
Šonedēļ daudzviet upes iziet no krastiem , applūdinot ceļus, plāvas un mājas.

Ogrē plūdu laikā gājusi bojā kāda sirmgalve, kuras nāves iemeslus vēl skaidro ekspertīzē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!