Foto: LETA

Latgalē, īpaši Krievijas pierobežā, pēdējos mēnešos tiekot gatavota "augsne" pārmaiņām – iedzīvotāji tiekot aktīvi informēti par iespējām, ja Latgale tiktu pievienota Krievijai, laikrakstam "Diena" stāsta Krāslavas novada domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks (ZZS).

Upenieks laikrakstam atzinis, ka valstsvīri reģionā notiekošajām iespējamo Krievijas algotņu ideoloģiskajām aktivitātēm nepievēršot pienācīgu uzmanību.

"Aktīvisti dodas pie cilvēkiem uz mājām, dala bukletus, stāstot par iespējām, ja Latgale tiktu pievienota Krievijai. Informācija līdz domei nonāk ātri, bet mums nav iespēju šo kustību apturēt. Viņi iet arī uz skolām, citām sabiedriskām iestādēm, dzirdēts par maksājumiem, lai panāktu, ka vadošos amatos esošie cilvēki, dažādu kolektīvu vadītāji būtu viņu pusē. Šo lietu esmu pārrunājis ar kolēģiem no citu novadu pašvaldībām, taču mums nav iespēju iejaukties. Kur skatās Drošības policija (DP), es nezinu," laikrakstam atzīst Upenieks.

Viņa skatījumā, "iedzīvotājus, kuriem ir darbs un mašīna, līdzīgi pārliecināšanas mēģinājumi varbūt arī neuzrunā - viņi atbild, ka tepat Latvijā ir laba dzīve. Taču trūcīgākajiem vieglāk iestāstīt, ka lielais kaimiņš ir glābiņš".

Upenieks laikrakstam minējis vēl vairākus piemērus, kas liecinot par reģiona tuvināšanos režīmam, kas vērsts uz Latvijas sabiedrības un teritoriālās vienotības šķelšanu.

Tomēr citu Latgales novadu pašvaldību vadītāji neuzskata, ka reģionā būtu apdraudēta drošība, otrdien raksta "Diena".

Drošības policija (DP) atzīmējusi, ka Krievijas īstenotās tautiešu politikas atbalstītāji izplatot lielvalsts ģeopolitiskajām interesēm atbilstošu vēstures interpretāciju, lai veicinātu pozitīvu viedokli par Krieviju Latvijas iedzīvotāju vidū. Komentārus par operatīvajiem pasākumiem Latgalē iestāde laikrakstam "Diena" nesniedza, bet aicināja iedzīvotājus ziņot par aktivitātēm, kas vērstas pret Latvijas teritoriālo integritāti vai konstitucionālo iekārtu. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!