AS "Parex banka" ("Parex") pārdošana nenotiks uz "karstām pēdām", otrdien intervijā "Latvijas Avīzē" norāda viens no bijušajiem bankas īpašniekiem Viktors Krasovickis.
"Pavisam reāli, ka komercstruktūrai, piemēram, citai bankai, neizdotos ātri pārdot. Mēs tagad dzirdam par iespējamo [Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas] ERAB un citu starptautisko finanšu institūciju iesaistīšanos "Parex" situācijas izvērtēšanā, taču arī šādā veidā nekas nenotiks uz karstām pēdām," uzskata Krasovickis.

Viņš atzina, ka pirms krīzes iestāšanās, notika sarunas par "Parex" pārdošanu. "Sarunas par bankas pārdošanu, potenciālo pircēju meklējumi patiešām notika no pērnā pavasara līdz rudenim. Tikpat kā vienojāmies arī par cenu, taču presē parādījās pirmie makroekonomisko situāciju analizējošie raksti ar diezgan bēdīgiem nākotnes paredzējumiem. Tas, bez šaubām, pircējus neiedrošināja, un viņu interese iegādāties banku pakūpēja.

Kā ziņots, valsts ir apņēmusies iespējami īsā laikā "Parex" atrast stratēģisko investoru.

Lai nodrošinātu likviditātes rādītājus, Valsts kase 15.decembrī "Parex" noguldījusi 30 miljonus eiro (21 miljonu latu). Šis termiņnoguldījums tika veikts uz vienu mēnesi. Savukārt 12.decembrī Valsts kase "Parex" noguldīja 20 miljonus eiro (14 miljonus latu).

Līdz 11.decembrim valsts "Parex" kopumā bija ieguldījusi 406,526 miljonus latu.

22.decembra valdības sēdē nolemts pilnvarot finanšu ministru līdz 23.decembrim veikt papildu noguldījumu "Parex" likviditātes palielināšanai 287 074 548 eiro (200,7 miljonu latu) apmērā, vienlaicīgi emitējot un pārdodot "Parex" eiro denominētas valsts iekšējā aizņēmuma īstermiņa parādzīmes 300 000 000 eiro (210 miljonu latu) apmērā pēc nominālvērtības ar dzēšanas termiņu 2009.gada 18.decembrī.

Valsts jau ir pārņēmusi 84,83% "Parex" akciju, kas agrāk piederēja Karginam un Krasovickim. Par šīm akcijām katram akcionāram samaksāts viens lats.

"Svenska Handelsbanken AB" sev piederošās 0,31% akciju pārdevusi par simbolisku cenu - nepilnu santīmu jeb vienu eiro centu.

Ārvalstu institucionāliem akcionāriem "East Capital Funds" pieder 4,17%, "Danske Capital Funds" - 2,74%, "Julius Baer International Equity Fund" - 2,19%, "Firebird Funds"- 1,82% kapitāla daļu. Citiem institucionāliem akcionāriem pieder 1,30%, bet citiem privātajiem akcionāriem - 2,64% akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!