Foto: LETA

Jūrmalas mēra Gata Trukšņa (ZZS) aizturēšana un aizdomās turētā statusa piemērošana viņam kriminālprocesā par iespējamu partiju nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) reitingus visdrīzāk neietekmēs vai ietekmēs ļoti maz, uzskata eksperti. Savukārt pašas partijas pārstāvji vēl nesteidz izdarīt secinājumus un uzsver, ka šobrīd nav zināma sīkāka informācija par notikušo Jūrmalā.

Uz jautājumu, vai Trukšņa aizturēšana ietekmēs ZZS reitingu, partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis portālam "Delfi" atzīst, ka partijas reitingi šobrīd nav prioritāte.

Foto: LETA
"Es domāju, ka šobrīd tas nav primārais jautājums. Protams, mums ir zināmā laika periodā jātiek ar šo jautājumu skaidrībā, lai būtu precīza informācija," uzsver Brigmanis, norādot, ka kriminālprocess nevar iet bezgalīgi, tam jābūt ar kādu lēmumu.

"Es varu atkārtot: ja jautājums skar ziedojumus, tad Zaļo un zemnieku savienība vienmēr pārskatus ir KNAB laicīgi iesniegusi. Ja KNAB reakcija ir bijusi, ka šie ziedojumu ir nelikumīgi, mēs vienmēr esam atskaitījuši tos atpakaļ. Es citu neko nevaru paskaidrot, mums uz doto brīdi nav nekādas informācijas, nekāda KNAB viedokļa, ka kāds no mūsu saņemtajiem ziedojumiem būtu nelikumīgs. Līdz ar to es nevaru vairāk neko komentēt," pauž Brigmanis.

Arī ZZS valdes priekšsēdētājs Armands Krauze uzsver, ka, ja atklāsies, ka ziedotie līdzekļi neatbilst likuma normām, partija visu atmaksās vai ieskaitīs valsts norādītajos kontos.

Foto: LETA

Runājot par to, kā konkrētā situācija ar Truksni ietekmēs partijas reitingu, Krauze atzīst, ka jebkura šāda veida informācija var atstāt negatīvu, taču īslaicīgu ietekmi uz partijas reitingiem.

"Mēs arī skatāmies, ka vēsturiski ir bijuši gadījumi, kad [personas] atkal atbrīvo, viņus neapsūdz, viņi arī ļoti veiksmīgi kandidē vēlēšanās un pierādījuši sevi kā ļoti labus politiķus. Šobrīd nekas nav zināms, tik vien, ka ir ierosināti kriminālprocesi un tas, par ko tie ir ierosināti," uzsver partijas valdes priekšsēdētājs.

Tāpat ir par agru spriest, vai notikušais ietekmēs pašvaldību vēlēšanu rezultātus Jūrmalā, jo vispirms jāsaprot, "kurš ir vainīgs". "Šobrīd nav zināms, kādu iespaidu tas varētu atstāt," atzīst Krauze, piebilstot, ka būtiskākais šajā gadījumā ir tas, kā partija reaģē.

Foto: LETA

Pētījumu centra SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš gan sliecas domāt, ka pēdējo dienu notikumi būtiski neietekmēs partijas reitingus. Kaktiņš pieļauj, ka tad, ja notikušais samazinās reitingu, tad diezgan minimāli un īslaicīgi. Viņš stāsta, ka katru dienu notiek dažādi notikumi, ir skandāli un tiek izteikti paziņojumi, tāpēc ir ļoti grūti precīzi nomērīt viena atsevišķa notikuma ietekmi uz reitingiem.

Notikušais Jūrmalā ir tikai viens no notikumiem. "Tas varbūt ir skaļāks, bet tik un tā viens no notikumiem. Paralēli ir valdība, tur ir izglītības joma, veselības joma. Veselības joma lielai daļai iedzīvotāju ir ļoti svarīga un sāpīga joma, kur visu laiku notiek visādas lietas, tas atkal atstāj iespaidu gan uz valdību, gan "zaļajiem zemniekiem"," pauž Kaktiņš. "Šobrīd izskatās, ja iespaids būs, tad tas būs diezgan minimāls un īsmūžīgs," saka Kaktiņš.

Foto: F64
Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra portālam "Delfi" pieļauj, ka notikušais ZZS reitingus neietekmēs. "Ja šonedēļ sarīkos aptauju, tad, iespējams, par kādu pusprocentu ietekmēs," atzīst Skudra, piebilstot, ka mēneša griezumā tam var būt ietekme tikai tad, ja izrādīsies, "ka tas veikums ir ļoti nosodāms un pēc saviem mērogiem ievērojams".

Notikušais partiju "varētu ietekmēt tādā gadījumā, ja partija būs spiesta viņu izslēgt," uzsver profesors, sakot, ka tādā gadījumā "lieta būs nopietna". Tomēr arī tad ietekme uz partiju reitingiem nebūs ilglaicīga. "Truksnis partijai nav nekas tāds, kas varētu likt daudziem ZZS vēlētājiem identificēt viņu ar partiju. Viņu identificē ar Jūrmalas vidi, par kuru visu laiku stāsta ne visai iepriecinoši," saka Skudra.

Jau ziņots, ka septembrī vadošo partiju reitingi pārsvarā samazinājās, un populārākie politiskie spēki joprojām ir "Saskaņa" un ZZS, kura gan piedzīvojusi lielāko reitinga kritumu, liecina "Latvijas faktu" aptauja.

Septembrī Saeimas vēlēšanās par ZZS būtu gatavi balsot 17,3%. Salīdzinājumā ar šā gada augustu, ZZS popularitāte ir samazinājusies par 1,4 procentpunktiem.

Jau ziņots, ka KNAB Truksnim piemērojis aizdomās turētā statusu kriminālprocesā par iespējamu partiju nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā.

KNAB Truksni ceturtdienas rītā atbrīvojis, bet viņam piemērots drošības līdzeklis – aizliegums izbraukt no valsts un tikties ar konkrētām personām. Viņam nav aizliegts ieņemt amatu Jūrmalas domē.

Nacionālās apvienības "VL-TB/LNNK" (NA) Jūrmalas nodaļas valde jau steigusi izteikt neuzticību Jūrmalas mēram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!