ASV nav tāda tipa organizāciju kā bēdīgi slavenā "troļļu ferma" Sanktpēterburgā, piektdien, 30. jūnijā, portāla "Delfi" un žurnāla "Rīgas Laiks" diskusijā sacīja bijušais Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess, kurš kopš 2016. gadā ir viespētnieks Stenfordas Universitātē.

"Īstenībā tādu ASV nav. Nav tādas valsts finansētas. Sanktpēterburgā tā ir pastarpināti finansēta, jo īpašniekam Prigožinam, kam pieder šī pētniecības aģentūra, viņam pieder arī tā dēvētā Vāgnera grupa, kas cīnās Donbasā Ukrainā un cīnās arī Sīrijā. Un atbalsta Asada spēkus," sacīja Ilvess.

"Tas ir liels biznesa uzņēmums," komentējot Prigožina darbību, sacīja Ilvess. "Bet vismaz šādas līdzīgas liecības ASV es neesmu atklājis. Mēs, rietumos vai Eiropā, mums ir tāda pozitīva maigā vara, mums ir BBC, mums ir "Coca-Cola", bet šie uzņēmumi necenšas radīt konfliktus," komentēja bijušais Igaunijas prezidents.

"Labākā propaganda ir tā, kur jūs cenšaties parādīt abas puses, nevis tikai to, ka visi amerikāņi ir kapitālistu cūkas, vai ka visi padomju cilvēki ir komunisti, krāpnieki - nē, jūs vienkārši pasakiet, ka ir dažādi skatu punkti, un tā ir uzvaroša taktika, jo liek cilvēkiem aizdomāties," papildināja Ilvess.

Iepriekš ASV Valsts kases paziņojumā skaidrots, ka Prigožins ir sniedzis finansiālo, materiālo un tehnisko atbalstu augsta ranga Krievijas aizsardzības amatpersonām, kā arī ir ciešās biznesa attiecībās ar Aizsardzības ministriju. Prigožina vārds tiek saistīts arī ar tā saukto "troļļu fermu", kuras iemītnieki nodarbojas ar Putina režīmam tīkamu komentāru publicēšanu internetā.

Arī piektdien, 29. jūnijā, notika "Delfi" un "Rīgas Laika" rīkota saruna. Tajā Krievijas polittehnologs Jefims Ostrovskis un sinologs Broņislavs Vinogrodskis kopā ar filozofu Arni Rītupu sprieda par to, vai uzticēšanās starp Austrumiem un Rietumiem vispār ir iespējama. Diskusijas laikā Ostrovskis uzsvēra, ka lielvaru attiecībās jāatgriež intelekts.

Sarunu festivāls "Lampa" pirmo reizi Cēsu pils parkā notika 2015. gadā. Pasākums, kā skaidro organizatori, paredzēts visiem, kas vēlas uzzināt un sarunāties par Latvijai, Eiropai un pasaulei būtiskiem jautājumiem. Diskusijas uz vairākām skatuvēm ierasti skar demokrātijas vērtību, kā arī pilsoniskās sabiedrības spēka, vājuma un izaicinājumu apspriešanu.

Sarunu festivāls šogad tiek aizvadīts uzticēšanās zīmē, tādēļ arī nozīmīga sarunu daļa veltīta tieši uzticēšanās tēmai, iepriekš skaidroja pasākuma organizatori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!