Foto: DELFI

ASV plāni izvietot septiņās Eiropas valstīs smago bruņojumu ir skaidrojami ar jauno NATO dalībvalstu "neveselīgu uzbudinājumu", nevis reāliem draudiem to drošībai, trešdien paziņoja Krievijas Drošības padomes (DP) sekretāra vietnieks Jevgeņijs Lukjanovs.

"Vairāku valstu, Atlantijas bloka jauno locekļu, neveselīgs uzbudinājums nav pamatojums kaut kādu draudu pastāvēšanai. Šādā gadījumā drīzāk ir jāvēršas pie ārsta," sacīja Lukjanovs žurnālistiem Krievijā ietilpstošās Burjatijas republikas galvaspilsētā Ulanudē, kur viņš ieradies uz starptautisku nacionālās drošības jautājumiem veltītu konferenci.

Komentējot ASV plānus septiņās Eiropas valstīs izvietot 250 smagā bruņojuma vienības, Lukjanovs teica: "Es nevaru noteikt šīs bruņojuma nomenklatūras potenciālu."

"Droši vien te ir vairāk terapijas nekā ķirurģijas. Tā ir terapija, kas ir vērsta uz šiem labuma guvējiem - Baltijas valstīm, Poliju, Rumāniju," piebilda Krievijas Drošības padomes sekretāra vietnieks.

Lukjanovs norādīja, ka ASV jau tagad Eiropā ir daudz bruņojuma un karavīru.

"Cik smagās militārās tehnikas vienību atrodas Ramšteinas bāzē Vācijā? Un cik tur ir pastāvīgi bāzējošos ASV militārpersonu?" sacīja amatpersona.

Jau vēstīts, ka ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters otrdien vizītes laikā Igaunijā paziņoja, ka, lai atvairītu Krievijas draudus, Savienotās Valstis izvietos septiņās Eiropas valstīs, tostarp Baltijas valstīs, 250 smagā bruņojuma vienību - tankus, kaujas bruņumašīnas un pašgājējas haubices, kuras paredzēts izmantot militārajās mācībās. Šis smagais bruņojums tiks dislocēts Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā, Vācijā, Rumānijā un Bulgārijā. No šīm septiņām valstīm vienīgi Vācijā jau tagad ir amerikāņu karabāzes, kurās izvietots ASV smagais bruņojums.

Pentagons informēja, ka šīs 250 smagā bruņojuma vienības būs 90 tanki "Abrams", 140 kaujas bruņumašīnas "Bradley" un 20 pašgājējas haubices.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!