Foto: LETA

Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) ir saņēmusi Krievijas Ārlietu ministrijas apstiprinājumu, ka Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds ir iekļauts to personu sarakstā, kurām ir liegta ieceļošana Krievijā, portāls “Delfi” uzzināja ministrijā.

Krievijas puse ir apliecinājusi, ka minētais lēmums saistīts ar šovasar ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (RP) pieņemto lēmumu pasludināt par Latvijai nevēlamām personām bijušo ziņu aģentūras "Regnum" vadītāju Modestu Koļerovu un "Regnum" galvenā redaktora vietnieku Igoru Pavlovski.

"Šāds Krievijas solis izsauc dziļu nožēlu. Ārlietu ministrija uzskata, ka minētais Krievijas lēmums ir neadekvāts," teikts ĀM paziņojumā presei.

ĀM norāda, ka Sprūds ir starptautiski atzīts ārpolitikas eksperts. Viņa līdzšinējā darbība ārpolitikas ekspertīzes laukā ir bijusi profesionāli kvalitatīva, korekta un augstu novērtēta.

Ir jāatzīmē, ka vīzas atteikums ir nācis brīdī, kad Sprūdam bija jāpiedalās starptautiskā konferencē Sanktpēterburgā, kas veltīta ES-Krievijas attiecību tematikai.

ES un Krievija piešķir lielu nozīmi savstarpējam dialogam, un akadēmiskajiem ekspertiem vienmēr ir bijusi nozīmīga loma, meklējot optimālos risinājumus sadarbības uzlabošanai.

"Apzināta kaimiņvalsts akadēmiska eksperta dalības ierobežošana šajā un līdzīgos forumos liek uzdot retorisku jautājumu par Krievijas patieso vēmi veidot daudzpusīgu dialogu par ES-Krievijas attiecību jautājumiem," norāda Latvijas ĀM.

Ministrija uzskata, ka Krievijas puse rīkojas pretēji tās deklarētajai nostājai par nepieciešamību veicināt dažāda līmeņa divpusējus kontaktus, pieļaujot, ka politisko motīvu dēļ tiek negatīvi ietekmēts patiesi profesionāls un perspektīvs Latvijas un Krievijas akadēmisko aprindu dialogs.

Ārlietu ministrija atgādina, ka Koļerovs un Pavlovskis tika iekļauti Latvijai nevēlamo personu sarakstā šā gada augustā, balstoties uz Latvijas kompetentus iestāžu sniegto informāciju par Latvijā slēptā veidā īstenotajām aktivitātēm, kas vērstas pret Latvijas drošības interesēm, tai skaitā teritoriālo vienotību un valsts ekonomisko drošību.

Jau ziņots, ka šovasar Rinkevičs Koļerovu un Pavlovski atzina par Latvijai nevēlamām personām.

Koļerovs un sabiedrisko attiecību nozares uzņēmējs Pavlovskis, šīs vasaras sākumā uzturoties Latvijā, apmeklēja Līvānus un Daugavpili. Tur viņi tikās ar vietējiem medijiem un Daugavpils domes pārstāvjiem.

Savulaik Koļerovs bija Krievijas starpreģionālo un kultūras sakaru ar ārzemēm pārvaldes priekšnieks. Ilgus gadus viņš bija ziņu aģentūras "regnum.ru" īpašnieks un galvenais redaktors.

Pirms dažiem gadiem, kad Igaunijā risinājās tā dēvētais bronzas kareivja statujas skandāls, viņš vērsās pret Igaunijas vēstniecības darbību Maskavā, aicinot Kremli uz bargām sankcijām. Savukārt Abhāzijas un Gruzijas kara laikā tika izvērsta Gruzijas apmelošana.

Koļerovs neslēpa, ka, viņaprāt, Krievijai bija vairāk jāatbalsta krievu valodas kā valsts valodas referendums Latvijā.



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!